Koptisk skådespelare vann pris som Queen-sångare

Rami Malek prisas för sin skådespelarinsats, men talar sig också varm för kristna i Egypten, landet hans föräldrar en gång lämnade.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Filmen "Bohemian Rhapsody" tog hem hela fem priser på Golden Globe-galan, och skådespelaren Rami Malek prisas för sin tolkning av rocklegenden Freddie Mercury, sångare i bandet Queen.

Skådespelaren har tidigare även berättat om sin bakgrund, där hans föräldrar emigrerade från Egypten. Han kommer från en koptisk familj och har fortfarande kvar stora delar av sin släkt i Egypten och Rami Malek har reagerat kraftigt mot de terrorbrott som riktats mot landets kristna minoritet.

– Det här är förödande, skrev han på Twitter efter det blodiga bombdådet mot kopter under påsken 2017.

Rädsla på söndagar

När han i november intervjuades av National Public Radio berättade han att håller sig uppdaterad om förhållandena för kopterna i Egypten, om "attackerna, skotten, bomberna".

– Det är svårt för en familj som ser kyrkan som sin fristad och ett ställe för bön och för tröst att när som helst kan de bli nedmejade under bönen, säger Rami Malek.

– Det är en verklighet de ständigt lever med. Otroligt sorgligt. De måste uthärda den känslan av rädsla varje söndag då de går till kyrkan.

I intervjun berättar han också om sina upplevelser från den koptiska kyrkan i USA och att han som koptisk kristen sågs som en något udda fågel på den katolska skola där han studerade.

Ledare
Premium
TORPKONFERENSEN
Premium
Foto: Johannes Ottestig
NYHEMSVECKAN
Nyheter
Foto: Josefin Lilja