Körmodell på Hönö som handlar om mer än musik

Sång, dans och andlighet. När Soul children för första gången är med på Hönökonferensen blir det genast tryck.
Ledarna hoppas sprida en körmodell som handlar om mer än musik.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Betelkyrkan är varm och fylld av förväntansfulla barn. När musiken drar igång börjar ledarna visa dansrörelser, sedan blir det sång. Många av barnen är först lite tveksamma och blyga men snart släpper den första nervositeten och de vågar ta för sig mer och mer.

Soul children är en växande körrörelse i Sverige, men det är första gången konceptet provas under Hönökonferensen. Från början kommer det från Norge, där det fått stort genomslag, och togs över till Sverige av EFS barn- och ungdomsorganisation Salt. I dag är även Equmeniakyrkan en partner i det arbetet. Soul children kan ses som en utveckling av den traditionella barnkören, och riktar sig till barn som är mellan 10 och 16 år, även om något yngre barn också är välkomna under konferensen.

— Det är i den åldern som man enligt min erfarenhet ofta tappar barnen från körerna, men Soul children får dem att vara kvar, säger Karin Kihlström, som är en av ledarna under konferensen.

En del av en gemenskap

I Soul children får barnen inte bara lära sig sjunga, det handlar lika mycket om att bli del av en gemenskap och att få lära sig mer om kristen tro.

— Det musikaliska, det andliga och det sociala är lika viktigt i Soul children, målet är att alla ska känna sig sedda, säger Karin Andelius, som också är en av ledarna.

Soul children bygger på lokala körer, men dessa körer övar i stor utsträckning gemensamma sånger och dansrörelser. Det gör att när körerna träffas på regionala eller nationella samlingar så kan de sjunga och dansa tillsammans, vilket skapar gemenskap.

— De får en cool tillhörighet, säger Andreas Nordanstig, som är en av ledarna.

Inom Soul children finns inte heller några samfundsgränser, här träffas körerna oavsett vilken kyrka man har sitt hem i.

Under torsdagen kommer det att hållas ett seminarium under konferensen som riktar sig till de som är intresserade av Soul children.

— Drömmen att sprida det vidare i Sverige, säger Andreas.