Nyheter

Korsvandringar, läger och körverk i påsk

Vandringar, musikupplevelser och draman - under hela helgen erbjuder kyrkorna en mängd aktiviteter. Tillfällen att påminna sig om anledningen till påskfirandet: Jesu Kristi död och uppståndelse.

1 av 2

I samma takt som påskäggen stoppas fulla med choklad fylls även kyrkbänkarna under helgen. Kyrkans största högtid märks över hela landet, i alla kristna samfund.

En något oväntad, men numera återkommande påsktradition är att kyrkans personal och lekmän drar på sig särkar och knyter en turban runt huvudet. Varför? För att ge skolelever en dramatisering av påskens händelser.

Det var just vad bland andra Svenska kyrkan i Virestad, Älmhults kommun, bjöd in till nyligen.

– Något jag la märke till denna gång var att barnen var helt fantastiskt tysta, säger Ulrika Björkman, församlingens kanslist och tillika ängel i årets påskspel.

– Jag hörde också någon som frågade om det var på riktigt det som utspelades, och det är väl ett bra betyg att få? skrattar hon.

God relation med skolan

Ulrika Björkman gläds över den goda relationen som finns mellan skolan och kyrkan vilket gör att eleverna får komma till kyrkans påskspel.

– Vi ser det som ett förtroende att få berätta påskens berättelser på ett så pedagogiskt sätt som möjligt för eleverna.

Massor av musik

Musik i allmänhet och den tyske tonsättaren Johann Sebastian Bach i synnerhet, spelar för många en avgörande roll under påskhelgen. Matteuspassionen, Johannespassionen och den något kortare Lukaspassionen skildrar alla Jesu korsfästelse i ord och ton med texter från evangelierna. Den tre timmar långa Matteuspassionen går att uppleva i bland annat Engelbrektskyrkan i Stockholm. Dit vallfärdar människor och fyller ofta kyrkan till sista plats.

Fler kyrkor bjuder på musikal som gestaltar påskens dramatik. I Smyrnakyrkan i Göteborg spelas musikalen "Passion", skriven av Urban Ringbäck och L-O Forsberg. I pingstkyrkan i Solna är det filmvisning som gäller. "Maria Magdalena" från 2018 visas och diskuteras efteråt.

För den som inte har någon att fira påsk med anordnas gemensamma firanden på flera håll. Den ideella föreningen på kristen grund, Ny gemenskap, anordnar ett gratis påskfirande i dagarna tre. Tillsammans med Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan bjuder de på mat till hemlösa, ensamma och andra som vill vara med.

– Tanken är att erbjuda ett värdigt firande för de som kommer. Det ser olika ut vilka som dyker upp, säger Magnus Helmner, projektledare.

Förutom mat och gemenskap, vill ni även förmedla påskens kristna budskap?

– Ja, det är därför vi samarbetar med kyrkorna. Budskapet förmedlas framför allt genom att de öppnar sina dörrar. Vi bjuder även in till anpassade gudstjänster på påskdagen och annandagen.

Läger och vandring

Evangelisk luthersk mission anordnar påskläger för tonåringar på Breanäs missionsgård. På Credo fjällgård anordnas familjeläger med påskvandring och påsknattsmässa som två givna inslag.

Många kyrkor anordnar korsvägsvandringar. Bland annat i Kalmar där det ekumeniska rådet sätter upp en led med fjorton stationer under långfredagen. Längs den tre timmar långa vandringen bärs ett stort träkors som en påminnelse om Jesu väg till Golgata.

Fler artiklar för dig