Krik i bild när Stina Nilsson vann OS-guld

När Stina Nilsson vann OS-guld på tisdagen var den kristna idrottsorganisationen Krik (Kristen idrottskontakt) med vid målgången med en banderoll.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Stina Nilssons segerlopp i klassisk sprint under tisdagen var hennes första OS-guld, och första internationella mästerskapsguld som senior.

Vid målgången syntes en Krik-flagga. 

Är det du som är på plats, Mattias Ottestig, generalsekreterare för Krik i Sverige?

110226.jpg– Nej, jag är hemma i Sverige, men jag hade gärna varit på plats. Jag misstänker att det är våra kolleger i Krik Norge, säger han till Dagen.

Vad gör de i Sydkorea?

– De har tre representanter som har mandat från norska staten att vara på plats under OS.

Är de där som turister?

– Nej, utan i egenskap av präster och kaplaner. Tanken är att de ska fungera som en resurs genom att stötta enskilda idrottare som vill ha hjälp, till exempel i samtal. Att den möjligheten finns är något idrottarna uppskattar.

Och så fick de norska Krik-medarbetarna vara med och hejade fram svenska Stina Nilsson till OS-guld?

– Ja, visst (skratt). Det är jätteroligt att Stina vann guld. Krik i Norge har en lång historia av att vara med vid OS och stora internationella mästerskap. Kjell Markseth, tidigare ledare för Krik, har varit med många gånger.

Läs också: Ingen präst i svenskt OS-team - men Norge skickar två
 

Men Krik Sverige är inte på plats i Sydkorea. Är ni med vid nästa vinter-OS om fyra år?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Vi jobbar för det. Men det finns ju annat som sommar-OS, SM-veckor och Åre 2019 där vi kanske kan vara med innan det är dags för nästa vinter-OS.

Hur jobbar ni med det som mål?

– Vår ambition är att jobba mer med elitidrotten utan att för den skull tumma på vår basverksamhet med kristna läger och lokalavdelningar runt om i landet.

– Vi jobbar bland annat på att utveckla det elitidrottsnätverk som finns. Tanken är att få till lokala och regionala träffar för kristna inom elitidrotten. Där de kan stötta varandra, berättar Mattias Ottestig.

Så ni är peppade att jobba vidare?

– Absolut. I förra veckan var jag i Schweiz på en träff med ECSU, Europeiska kristna sportalliansen. Det är en samarbetsorganisation med kristna idrottsorganisationer i Europa. Jag blev verkligen inspirerad att jobba vidare.

Krik, eller Kristen idrottskontakt, kommer ursprungligen från Norge där arbetet startade 1981. Krik Sverige bildades 2005, utifrån norsk inspiration och modell.

Krik Sverige arbetar med två huvudsyften. Dels för att "bevara och stärka kristna idrottsintresserade och utövare i sin tro", dels för att möta och berätta om tron på Jesus för idrottsungdomar som ännu inte bekänner sig som kristna", som det står på Kriks hemsida.

Lilla Erstagården