Krispsykolog: Livstrauma för de överlevande i kyrkan

Offer för masskjutningar lider alltid. Om skjutningen är systematisk blir effekten ännu värre.
– Det handlar om en enorm traumatisering, säger psykologen Björn Lagerbäck.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Gudstjänstfirarna i First Baptist Church i Sutherland Springs, Texas, sköts kallblodigt ihjäl av Devin Kelley som gick mellan kyrkbänkarna i jakt på sina offer. Många bad för sina liv, men få skonades och enligt psykologen och traumaexperten Björn Lagerbäck sätter tillvägagångssättet extra djupa spår i offren.

– När det blir så här systematiskt hinner man vänta på sitt öde. Man hinner uppleva en riktig dödsfruktan, säger han till Dagen och konstaterar att även de som kom levande ut från kyrkan förväntade sig att dö på platsen.

– Efteråt kommer de att bära på skuldkänslor, ”varför överlevde just jag?”.

Att attacken inträffade i en kyrka är enligt Björn Lagerbäck ytterligare en försvårande omständighet.

– Förr i tiden fanns det vapenhus där alla vapen skulle lämnas innan man gick in till fridens rum. Att attacken nu skedde i kyrkan är extra traumatiserande.

Sutherland Springs har runt 700 invånare. Det innebär i princip att alla i samhället kände något offer och att även de som inte befann sig i kyrkan är indirekt drabbade. Björn Lagerbäck talar om en läkningsprocess som kommer att ta tid och att externa truamaexperter troligtvis kommer att anlitas.

Hur skulle du själv ha mött offren?

– Det handlar om det sedvanliga – att prata med dem som inte var i kyrkan om vikten av empatisk förmåga och att acceptera att de som drabbades direkt av skjutningen inte kommer att orka göra de mest vardagliga sakerna under en period.

Det är bara en dryg månad sedan Stephen Paddock sköt ihjäl 58 människor och skadade fler än 500 personer när han sköt mot folkhavet på en musikfestival i Las Vegas.

– Att utsättas för den systematiska skjutningen i kyrkan i Texas är på sätt och vis värre, där kom förövaren väldigt nära sina offer som var övertygade om att de skulle dö, kommenterar Björn Lagerbäck.

– Det här är ett trauma som kommer att påverka dem hela livet.