21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Kristen bloggare från Pakistan dödshotas

Efter att islamister anklagat honom för hädelse flydde den kristne bloggaren Faraz Pervaiz från Pakistan till Thailand. Sedan hans adress där nu avslöjats fruktar han för sitt liv och vädjar om asyl i Kanada, som nyligen tog emot hans landsmaninna Asia Bibi.

1 av 2

Faraz Pervaiz flydde från Pakistan 2014, med hustru och barn, efter att han anklagats för hädelse och fått flera fatwor (islamiska påbud om att han ska dödas) uttalade mot sig. Han har i flera år levt i relativ säkerhet i Thailands huvudstad Bangkok, då de pakistanska islamistgrupper som är ute efter att ta hans liv trott han flytt till Nederländerna. Men nyligen avslöjade hans adress i video som spreds på flera sociala medier av en muslimsk kvinna som nästlat sig in bland kristna flyktingar i Bangkok.

– Hon säger att det varje muslims ansvar att hitta mig och döda mig, säger Pervaiz till kanadensiska Catholic Register.

– Efter det här är risken att jihadisterna kommer… Så snart de vet exakt var jag bor, tar det en timme, säger Pervaiz.

Läs även | Rapport visar: Begränsningar för religiösa har ökat i världen

Gömmer sig

Han gömmer sig nu i en enrumslägenhet med hustru och tre barn och stannar inomhus dygnet runt, skriver Catholic Register. Tidningen skriver också att FN:s flyktingorgan UNHCR kontaktat Google och Facebook och lyckats få videon blockerad.

Pervaiz har varit jagad av islamistgrupper i Pakistan sedan han 2013 gick ut till försvar för kristna i staden Lahore som utsatts för en våldsam attack av en islamistmobb. Han ledde protestaktioner som krävde att polisen skulle agera och på sin blogg skrev han kritiskt om islam och om religionsgrundaren Muhammed, skriver Catholic Register.

Sedan förra året har Pervaiz ett pris på huvud. Det konservativa och populistiska partiet Tehreek-e-Labbaik, som också uppmanade muslimer att döda Asia Bibi, har utlovat 10 miljoner rupees, runt 800 000 kronor, till den som dödar honom, och en radikal förkunnare med band till talibanerna fördubblade i januari summan.

- Den stora summan kan lätt locka jihadister att komma och skicka mig till helvetet, enligt deras tro, säger Pervaiz.

Läs även | Sommarens läsning på UD

Vädjar till Kanada

I Bangkok har Pervaiz fått hjälp av jesuitprästen Michael Kelly, som tidigare hjälpt många pakistanska kristna flyktingar som fått asyl i Kanada med stöd av sponsring från katolska kyrkan. Först vände sig Kelly till Australiens regering och vädjade om hjälp till Pervaiz, men fick avslag 20 juli, och nu hoppas han att Kanada i stället ska ta emot familjen och agera snabbt för att rädda dem undan dödshoten, skriver Catholic Register.

Läs mer | Hädelseanklagade mördas i Pakistan

David Högfeldt

David Högfeldt är nyhetsreporter på Dagen.

Fler artiklar