Kristen borgmästare slipper brottsutredning

Stadsfullmäktige i Rio visade förtroende för Marcelo Crivella som anklagas för att ha missbrukat sin makt och gynnat medlemmar i kyrkan där han själv är aktiv.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Förra veckan rapporterade den brasilianska tidningen O Globo om ett möte mellan Marcelo Crivella och medlemmar i kyrkan Brasiliens universella kyrka i Guds rike där han pratade om möjligheten att kyrkan skulle kunna få skattehjälp samt tillgång till viss sjukvård.

Marcelo Crivella var tidigare biskop i den evangeliska kyrkan och hans religiositet har varit föremål för diskussion ända sedan han valdes till borgmästare förra året.

29 röster mot 16

Enligt nyhetsbyrån AP hävdade några av ledamöterna i stadsfullmäktige att borgmästaren, på ett felaktigt sätt, hade erbjudit favörer till kyrkans medlemmar och ledamöterna lämnade därför in ansökningar om rättslig process mot honom. Men rådet röstade, med siffrorna 29 mot 16, på torsdagen för att inte inleda någon sådan process.

– Om borgmästaren inte var evangelisk, om borgmästaren hade träffat någon annan grupp av en annan religion, skulle det vara så mycket uppmärksamhet på detta?, frågade Alexandre Isquierdo, en ledamot som röstade nej till förslaget.

Svårt att höra debatten

AP uppger att anhängare och motståndare fyllde kammarens läktare under debatten och omröstningen och att de ofta ropade så högt att det inte gick att höra vad fullmäktigeledamöterna sa i debatten.

Efter torsdagens omröstning tackade Marcelo Crivella sina allierade i rådet för att ha avvisat kravet på en rättslig process, som han sa "inte hade någon rättslig grund".

Samtidigt har statsåklagarkontoret i Rio de Janeiro sedan förra året undersökt om Marcelo Crivella har brutit mot principen om att staten ska vara sekulär. På onsdagen lämnades det in ett civilrättsligt åtal mot borgmästaren, gällande administrativt missbruk.