Kristen friskola: Det här är diskriminering

Att S-politikern Olle Burell vill förbjuda religiösa friskolor att hyra lokaler är diskriminering. Det menar Timoteus Lind, rektor på den kristna Stefanskolan i Bromma, som protesterar kraftfullt mot det nya sättet att försöka stoppa religiösa friskolor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Stockholms skolborgarråd Olle Burell tog nyligen frågan om konfessionella friskolors existens ett steg längre, då han på debattplats i Expressen berättade att dessa skolor inte längre ska få hyra lokaler av Stockholms stad. Han ser det som ett första steg mot att helt förbjuda religiösa friskolor på nationell nivå, i väntan på att en ny lagstiftning ska komma på plats.

Hyrt i tjugo år

Nu får han mothugg av Timoteus Lind, rektor på den kristna Stefanskolan, som i över tjugo års tid hyrt lokaler av Stockholm stad.

– Jag har skrivit ett brev till Olle Burell där jag vill veta vad som gäller. Vi har varit kund hos det kommunala bostadsbolaget i över tjugo år och vi har inte en försenad betalning, berättar Timoteus Lind.

– Är det så att han inte vill göra affärer med oss enbart för att vi är en kristen skola? undrar han.

”Solklar diskriminering”

I så fall är det ett solklart fall av diskriminering, menar Timoteus Lind.

– Jag vill jämföra det med en pizzeria som inte vill servera judar, jag ser ingen skillnad på att ett bostadsbolag vägrar att hyra ut lokaler till kristna.

 

Läs mer: "Stoppa all uthyrning till religiösa friskolor"

 

Religiösa friskolor har under flera års tid debatterats friskt, framför allt efter att missförhållanden på muslimska skolor uppdagats. Flera partier är drivande i att förbjuda skolformen och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har lovat att tillsätta en utredning som ska se över lagstiftningen. Men det går inte undan.

Kan spridas

Olle Burell vill nu med sitt utspel flytta fram positionerna för dem som vill hitta vägar att sätta käppar i hjulet för de religiösa friskolorna, och lyckas det i Stockholm kan det mycket väl tillämpas i andra kommuner.

Men Timoteus Lind är inte imponerad. Han menar att skolborgarrådets argument slirar då han anger att det främsta motivet för att inte hyra ut lokaler till religiösa friskolor är att de är odemokratiska och segregerande.

– Jag vill jag gärna veta hur han mäter det, jag vill ha bevis, för det är ett grovt påstående, säger Timoteus Lind.

Ger en annan bild

Som rektor på Stefanskolan vill han ge en helt annan bild av verkligheten. Timoteus Lind berättar att Stefanskolan har elever med bakgrund från alla världsdelar utom Oceanien och där finns barn från olika ekonomiska samhällsklasser representerade.

– Jämför det med Olle Burells kommunala skolor i förorter som Tensta, eller i skolorna i de finare villaområdena, där lyser integrationen helt med sin frånvaro. Kanske ska vi stänga dem också, undrar Timoteus Lind.

”Populistiskt utspel”

Vad som kommer att hända med Stefanskolan efter att det nuvarande hyreskontraktet löper ut vet han inte, men han tycker det är sorgligt att få reda på det förändrade läget via en debattartikel i Expressen.

– Det visar att det här främst är ett populistiskt politiskt utspel, säger Timoteus Lind.

– Olle Burell är ordförande i det kommunala bostadsbolaget Sisab, och att använda det förtroendeuppdrag han har för att attackera religiösa grupper bara för att vinna billiga politiska poänger är obehagligt.

 

Läs mer: SD vill stoppa nya religiösa friskolor

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar