27 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Jerry Falwell Jr tar timeout på obestämd tid efter instagrambild

Jerry Falwell Jr publicerade bild på kvinna som väckte starka reaktioner. Nu tar han "timeout på obestämd tid" som ledare för Liberty University. Han får kritik från det kristna universitetets arbetsutskott.

1 av 2

Bakgrunden är att Falwell Jr nyligen publicerade - och sedan tog bort - en bild på sig själv på Instagram med armen runt midjan på en kvinna som inte är hans fru, på bilden har båda gylfen i byxorna uppknäppt och Falwell Jr:s tröja är uppkavlad över magen.

Han har förklarat att fotot var menat "på skoj" och att kvinnan är hans frus assistent. Jerry Falwell Jr säger att bilden togs under en semester på ett maskeradparty, rapporterar Religion News.

– Jag borde aldrig ha lagt ut bilden och skämt ut henne. Jag har bett om ursäkt och lovat mina barn att jag ska försöka vara en snäll pojke från och med nu, säger Falwell Jr i en radiointervju.

Tar avstånd från beteende

Beskedet kommer efter ett offentligt uttalande från Liberty Universitys arbetsutskott där de tar avstånd från ledarens beteende och kräver att han tar "timeout på obestämd tid".

Krav på att Jerry Falwell Jr bör stiga åt sidan har kommit från flera håll. En är den republikanske kongressmannen Mark Walker, som tidigare arbetade på Liberty University. Falwell Jr har brutit mot universitetets uppförandekod, tycker han.

– Jag anser att ledare måste vara föredömen, inte minst när du leder det största kristna evangeliska universitetet i landet, säger Walker.

Samtidigt menar han att Falwell Jr förtjänar beröm för att han har byggt upp Liberty University till vad det är i dag.

Läs mer Rykten om otrohetsaffär gör att Jerry Falwell Jr lämnar Liberty University

Kritik för sin ledarstil

Jerry Falwell Jr har varit i blåsväder tidigare och har på senare år bland annat fått kritik för sitt stöd till president Donald Trump. Missnöje över hans sätt att leda Liberty University har också kommit till uttryck vid några tillfällen.

För två år sedan organiserade en liberal evangelikal grupp som heter Red Letter Christians en samling under namnet Red Letter Revival i närheten av Libertys studentbostadsområde.

Liberty University i Lynchburg, Virginia, grundades 1971 av pastor Jerry Falwell senior. När denne gick bort 2007 övertogs ledarskapet av sonen Jerry Falwell Jr.

Jerry Falwell senior var en av de främsta företrädarna för den kristna högern i USA och grundare av Moral Majority, en konservativ kristen politisk rörelse som bland annat stödde Ronald Reagan i 1980 års presidentval.

Enligt universitetets egna uppgifter uppgår det totala antalet studenter till drygt 100 000.

Läs också Jenny Falwell Jr anklagas för vänskapskorruption

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar