Kristen profil varnar för transideologi

En minoritets önskemål kan bana väg för en folkhälsomässig katastrof, menar Olof Edsinger från Svenska evangeliska alliansen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är i en debattartikel i Göteborgs-Posten som Olof Edsinger, generalsekreterare i Svenska evangeliska alliansens, ger sig på det han kallar för transideologin. Han menar att det är en minoritetsgrupp som hävdar att kön är något man väljer, och att i hela västvärlden ställs nu krav på att man ska få definiera sin könsidentitet på egen hand.

 

Läs mer: Jordan B Peterson hyllas och hatas för sin samtidsanalys

 

Olof Edsinger menar att denna transideologi är farlig, och det stora problemet är när den "sipprar ner till våra barn och unga".

Inne att vara osäker

"För saken är ju den att det i dag har blivit inne att inte vara säker på sin egen könsidentitet", skriver Olof Edsinger och fortsätter:

"Remisserna till sjukvårdens utredare på området ökar lavinartat, och när vanliga svenska skolbarn ska fylla i enkäter kan uppemot en tredjedel i samma klass kryssa för ”annan” i stället för ”kille” och ”tjej” - sannolikt för att de har lärt sig att man inte ska vara för säker i dessa frågor."

 

Läs mer: Elisabeth Sandlund diskuterade tredje kön i Aktuellt

 

Han avslutar sin artikel med att om en minoritets ideologi upphöjs till allmän lag kan det här bana vägen för en folkhälsomässig katastrof.

Kritiseras

I debatten som följer i sociala medier har Olof Edsinger fått försvara sin hållning.

"Människor dör i HIV, ebola och andra sjukdomar i världen. Samt inte minst av hunger. Men enligt Olof Edsinger är det transfrågorna som är det verkliga hotet", replikerar Emma Fahlstedt, kristen centerpartistisk politiker, på Twitter.

 

Läs mer: Det är skolans roll att bryta normer

 

Hon menar också att "folkhälsomässig katastrof" är överord, som i sammanhanget blir nedsättande, inte minst mot dem som faktiskt brottas med frågan.

"Hur kan jag vara nedsättande när jag inte diskuterar en viss grupp människor utan faktiskt en ideologi. Och jag tror verkligen att transideologin är farlig när den görs till allmän lag", svarar Edsinger.

Debatt pågår

Olof Edsingers inlägg kommer i ett redan uppskruvat debattklimat, där frågan om kön är något man själv kan välja blivit omdiskuterat. Inte minst i feministiska kretsar efter att vänsterskribenten Kajsa Ekis Ekman menat att kvinnors rättigheter hotas om man själv har rätt att definiera sitt eget kön.