Kristna fans påverkar med positiv läktarkultur

Kristna fotbollsfans i Tyskland går i spetsen för en supporterkultur där solidaritet och respekt för motståndarna - inte hot och hat - är grundbulten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Allt fler kristna supporterklubbar bildas i tyska Bundesliga. Fjorton av klubbarna i ligan har sådana grupper, rapporterar jesus.ch.

De fungerar som en motvikt till den etablerade supporterkultur där våld, kriminalitet och hatramsor dominerar.

Lyssna på kristna

Harald Lange vid Institut für Fankultur i Würzburg menar att fotbollen borde lyssna mer på kristna fans och att deras bidrag är "underskattat".

– Proffsfotbollen är i skriande behov av att lyfta fram andra värden än pengar. Som förtroende, respekt och solidaritet, menar han.

Läs också: "Vi vill berätta om vår tro för klubbens fans"

 

Anke Ballhausen i Gott auf Schalke, en av de kristna supporterklubbar som verkar för en sundare kultur på fotbollsläktarna, förklarar:

– Vi sjunger inte med när fansen sjunger "Död åt BVB", säger hon och syftar på Schalke 04:s rivaler Borussia Dortmund.

Gemensamma gudstjänster

En speciell relation har uppstått mellan Mit Gott auf Schalke och Borussia Dortmunds motsvarighet, Totale Offensive BVB.

Två gånger per säsong bjuder de båda supporterklubbarna in till gemensamma gudstjänster mellan de rivaliserande fansen. Vilket blivit en succé.

Bönemöten med Holy Bulls

Det finns fler liknande initiativ. I Leipzig samlas "Holy Bulls" regelbundet till bön för fotbollen som sport, spelare och fans.

Några andra kristna supporterföreningar är These 96 (Hannover 96), Totale Offensive Köln (FC Köln) och Totale Offensive Nürnberg (FC Nürnberg).

Den allra första kristna supporterklubben i Tyskland grundades 2003 av några 15-åriga killar som höll på VfB Stuttgart. Stuttgarter CVJM Buaben har nu cirka 200 medlemmar.

Lilla Erstagården