Kristna flyktingarbetare från hela Europa samlas i Malmö

"Radikal gästfrihet" är temat. Den här gången för första gången i Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

De kallar sig Refugee Highway Partnership (RHP) och är ett nätverk omfattande 190 kyrkor och missionsorganisationer med ett gemensamt intresse för ögonen – att göra vad man kan för att göra livet lättare för så många som möjligt av de många miljoner människor i världen som befinner sig på flykt. Med start 2013 har de samlats en gång om året (förutom 2019) till en konferens för att dela erfarenheter och inspirera varandra till förbättrade insatser. Arrangemanget flyttar runt och i år har turen kommit till Malmö där Malmö Pingstförsamling står som värd.

European Roundtable Summary kallas evenemanget som hålls den 3–7 februari. På konferensens hemsida beskrivs Malmö som ett utmärkt ställe att mötas på då staden sedan länge möter stora utmaningar när det gäller att få människor från olika kulturer att leva tillsammans.

"RHP:s rundabordskonferens är en fantastisk möjlighet för Jesu efterföljare över hela Europa som är engagerade i att stötta och nå ut till flyktingar och asylsökande att komma samman", heter det på nätverkets hemsida.

Årets huvudtalare är den danske pastorn Niels Nymann Eriksen som arbetar i ApostelKirken i Köpenhamn, en församling i stadsdelen Vesterbro som har en stor kulturell mångfald och når många immigranter med sitt arbete.

– Vi är entusiastiska över att få stå som värdar för European Roundtable 2020, säger Andreas Wessman, föreståndare i Malmö Pingstförsamling.

– Malmö är den snabbast växande staden i Sverige och nästan hälften av stadens invånare är första eller andra generationens invandrare, förklarar Barbra Swanson, amerikan som i flera decennier arbetat bland muslimer i Europa och som nu tillsammans med sin make arbetar med Wesleykyrkan i Malmö som bas.

– Malmö har en lång historia av att acceptera flyktingar och invandrare och hjälpa dem att integreras och vi tror att det är viktigt för Refugee Highway Partnership, tillägger hon.

POLISVÅLDET I USA
Övergrepp i kyrkan
Foto: Cecilie Arcurs / iStock
Foto: Cecilie Arcurs / iStock
Isolerade tonåringar
Når universitets- och gymnasiestudier sker på distans, får många församlingar en ny målgrupp av äldre ungdomar i ungdomsarbetet. Bilden är från ett seminarium för unga vuxna på Nyhemskonferensen. 
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson