Kristna fruktar förföljelse efter Turkiets intåg i Syrien

Turkiets intåg i norra Syrien oroar religiösa minoriteter. Kristna och yazidier fruktar att islamistiska grupper nu ska vinna mark.
Trots protester verkar Turkiets president Erdogan fast besluten att fortsätta attacken.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det syriska inbördeskriget är ett schackspel där reglerna ständigt skrivs om. Löften bryts och allianser skiftar över en natt.

När Turkiet, som är medlemmar i försvarsalliansen NATO, nu går in med marktrupper i den kurdiska enklaven Afrin i norra Syrien sker det trots att USA avrått från attacken. USA är allierat med den kurdiska gruppen YPG, som behärskar stora delar av norra och östra Syrien. USA har tränat och utrustat YPG som spelat en avgörande roll i kampen mot IS.

När det meddelades att USA skulle utbilda en kurdisk gränsstyrka protesterade dock den turkiska regeringen högljutt. Turkiet ser YPG som en del av den terrorstämplade kurdiska gruppen PKK. Det turkiska anfallet in i Syrien ska enligt president Erdogan ha som mål att upprätta en skyddszon vid gränsen.

Soheila Fors: Omoraliskt krig

Soheila Fors, som är känd i Sverige för sitt arbete mot hedersvåld, är sedan i somras ledare för nybildade World Kurd Organization.

Hon är upprörd över hur kurderna i norra Syrien behandlas.

— Kurderna har både i Irak och Syrien använts för att fördriva islamisterna. Efter kriget vänds nu vapnen mot dem. Det är ett djupt omoraliskt krig där frihetshjältarna slaktas medan omvärlden vänder dem ryggen, säger hon till Dagen.

Det är inte enbart reguljära turkiska stridskrafter som deltar i attacken. Turkiet stödjer också en egen armé i norra Syrien, som består av en brokig skara miliser och klaner.

10 000 soldater från denna styrka ska också ingå i angreppet på YPG.

Enligt Washington Post oroar sig kristna och yazidier nu i den kurdiska enklaven för att bli förföljda, eftersom det ska finnas islamistiska grupper i denna armé.

— Naturligtvis är yazidierna rädda, liksom kristna och moderata muslimer. Det är en liten skillnad mellan drömmen om kalifatet och drömmen om det osmanska väldet, säger Soheila Fors.

Kyrkoledare: Liv i fara

I ett upprop från kurdiska kyrkor i Efrin och Kobane vädjar man om hjälp. Enligt uppropet bombas staden av turkiska styrkor och en kyrkoledare skriver: ”Många liv är i fara. Vi ber om hjälp och assistans. Vi kan inte skydda oss själva eller våra familjer från attackerna, inte heller kan vi hjälpa eller skydda andra oskyldiga.” Det ska finnas omkring 250 kristna familjer i Efrin.

— Ja, det finns många kristna där. Jag har själv besökt sönderskjutna kyrkor i området. Jag tände ljus och bad i en av dem. Efteråt skrev muslimska kvinnliga tonårssoldater att de försvarat kyrkan till döds just för detta, säger Soheila Fors.

Erdogan backar inte

I måndags träffades FN:s säkerhetsråd för att diskutera situationen i norra Syrien, men utan att fördöma Turkiets agerande. Erdogan har inte heller öppnat för att dra tillbaka styrkorna över gränsen trots internationell kritik.

— Mina tankar går till kvinnorna och barnen som är oskyldiga offer. Natovapen i turkiska händer ställs mot enkla skjutvapen. Resultatet kan bara bli ett enda, ett blodbad på kurder som knappt kan försvara sig, säger Soheila Fors.

Inbördeskriget i Syrien

Inbördeskriget i Syrien inleddes 2011, då landets president Bashar al-Assad slog ner protester mot regimen med våld. Det finns inga säkra uppgifter över antalet döda, med det rör sig om många hundra tusen dödsoffer. Flera miljoner har också flytt landet.