Nyheter

Kristna gårdar kämpar för att överleva coronakrisen

Kristna gårdar kämpar just nu för sin överlevnad. Svenska alliansmissionen vädjar i en video riktad till medlemmarna om gåvor för att rädda Gullbrannagården från konkurs.

Den ekonomiska krisen slår hårt mot kristna gårdar som är beroende av campinggäster och kurs- och konferensbokningar.

Gullbrannagården utanför Halmstad, som ägs av Svenska alliansmissionen och Svenska alliansmissionens ungdom, gör nu allt de kan för att överleva. Personal har korttidspermitterats och möjligheten till skattelättnader och uteblivna amorteringar har utnyttjats. Trots det behöver gården få in flera miljoner kronor för att överleva.

Lanserar kampanj

Därför har Svenska alliansmissionen nu lanserat en kampanj, "Kraftsamling", där medlemmarna uppmanas att skänka pengar. I en tre minuter lång video förklarar missionsföreståndare Kjell Larsson och platscheferna Ewa och Magnus Bylander det allvarliga läget.

– Här behöver vi hjälpa till ekonomiskt, men naturligtvis också i bön. Så var med min vän i den kraftsamling som vi nu gör för våra flaggskepp, säger Kjell Larsson i kampanjvideon som också inkluderar vädjan om stöd till Mullsjö Folkhögskola.

Kampanjen har redan fått effekt.

– Det är en enorm styrka att ha SAM och SAU som ägare, de ställer upp till max. Och vi ser att gåvor har börjat komma in från privatpersoner, säger Ewa Bylander.

Räknar med färre gäster

När vi når Ewa Bylander sitter hon och planerar en likviditetsbudget tillsammans med en styrelsemedlem.

– Vi räknar med att det blir en lägre beläggning i sommar och lite högre beläggning till hösten. Men kommer det inga gäster i sommar blir det riktig kris.

Många avbokningar

På Storstrand kursgård utanför Piteå är det ett liknande läge som för Gullbrannagården. Även där har i princip alla konferenser avbokats och personalen har korttidspermitterats.

– Det är väldigt tungt och tufft. Det svåra är ju att veta hur länge det pågår, säger verksamhetschefen Lina Vikberg.

Tror att de klarar sig

Samtidigt känner hon fortfarande hopp om att de kommer att överleva, delvis tack vare en god ekonomi i botten. Sommaren kommer till stor del att avgöra gårdens framtid.

– Den största delen av våra gäster är lokala och regionala. Så sommaren skulle kunna innebära ett uppsving för oss. Någonstans hoppas man ju på det.

Under tiden försöker de hitta kreativa lösningar för att bibehålla inkomster. Bland annat genom catering av lunchpaket till lokala företag.

Tvingats till uppsägningar

Även värmländska Sandvikengården kämpar med ekonomin. Likt Gullbrannagården och Storstrand kursgård har de korttidspermitterat personalen och dessutom tvingats säga upp två personer.

– Läget är allvarligt, men vi reagerade snabbt. Allt har avbokats fram till början av juni, säger föreståndaren Martin Frykberg.

Just nu arbetar de med tre olika budgetar. En som bygger på att verksamheten är i gång i början av juni, den andra där verksamheten drar i gång i augusti och den tredje där gården får hålla stängt resten av året.

– Alla tre budgetar innebär ett underskott, från en halv miljon kronor och uppåt. Men vi tror att vi klarar oss i alla tre lägen. Vi har lite kapital som vi satt undan för en stor investering som skulle ha gjorts.

Klarar inte fler kriser

Martin Frykberg har även undersökt att ta lån för att klara likviditeten. Om krisen håller i sig riskerar hela verksamhetens reservkapital att försvinna.

– I ett sådant läge skulle det ju inte finnas någon säkerhet för en ny kris.

Läs mer Så blir det med de kristna sommarkonferenserna

---

Kristna gårdar och hotell

  • KGH är ett ett samarbetsorgan som verkar för hotell, gårdar och pensionat som drivs i kristen regi.

    Har drygt 70 medlemsanläggningar.

    Vision: Vi skall vara ett varmt och öppet gästhus vid vägen där människor färdas.

---

Fler artiklar för dig