Kristna hittar sin plats i riksdagen

Val av talman stod på schemat då den nyvalda riksdagen samlades för första gången.
I skuggan av dramatiken fick Dagen vara med då kristna och muslimska företrädare tog sina första steg in i plenisalen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Första dagen på jobbet är inte alltid så enkel. Kristdemokraten och tidigare pingstpastorn Jimmy Loord säger att han i alla fall lärt sig att hitta från KD-kansliet hit till plenum, där nu uppropet av den nya riksdagen ska börja.

– Det är jättespännande att vara på plats, det är en mental omställning, säger han till Dagen.

Alvarligt och glatt

Här, i korridoren utanför plenisalen, strålar alla samman denna måndag förmiddag. Här finns journalisterna som ska bevaka dramatiken kring talmansvalet och här finns partiledare som gör sina utspel inför dramat som väntar, omsvärmade av hela mediekåren. Valet av talman är den första stora striden i det politiska spelet. Alvaret ligger i luften, bakom hörnet finns striden om att bilda regering.

Samtidigt, lite vid sidan av de mediala utspelen, går riksdagsledamöterna omkring och småpratar och hälsar glatt på varandra. Vissa hemtama och glatt hälsande på sina politikerkollegor, andra har mer osäkra blickar då de är nya i klassen.

Första motion inlämnad

Jimmy Loord är en av alla dessa nykomlingar som nu ska finna sig till rätta, med randig skjorta, välkammad sidbena och bricka med sitt namn dinglandes runt halsen som markör att han är en av de 349.

– Vilken utskottsplats som blir min får jag reda på lite senare i veckan, säger han.

– Men jag har i alla fall redan lämnat in min första motion.

Den som tror att en pingstpastors första motion i riksdagen ska handla om religionsfrihet eller något annat av mer andlig natur blir nog besviken. Att bygga ut viltstängslen i Kalmar län är vad det handlar om.

– Jag skrev motionen redan för ett år sedan, som markering att valrörelsen började, säger Jimmy Loord.

Läs mer: Gudstjänst hålls mitt i politisk turbulens

 

Flyttkarusell

Han har flera partikamrater i samma sits. Som Lars Adaktusson, profilnamnet som nu tar steget från EU-parlamentet i Bryssel till riksdagen i Stockholm. Glatt konstaterar han att KD vuxit ur sitt kansli där det för tillfället är ganska trångt. För ju bättre det går i valet, desto fler medarbetare tar plats i riksdagen. Inom kort börjar flyttkarusellen där partier ska få det kontorsutrymme som avspeglas av valresultatet.

Precis när Lars Adaktusson ska in i plenum dyker gruppledaren Andreas Carlson upp och sticker busigt upp två fingrar bakom hans huvud för att "förstöra" den historiska bilden av när Lars Adaktusson ska ta klivet in i riksdagen. Minuten senare poserar Adaktusson tillsammans med partiledare Ebba Busch Thor som även hon för första gången blivit riksdagsledamot.

Kristna gruppen

Centerpartisten Daniel Bäckström är precis på väg in till uppropet, med kaffekoppen i handen, då han stoppas av tidningen Dagen.

– Det är väl någon minut kvar, säger han och stannar till.

Han är ordförande för Riksdagens kristna grupp som brukar stråla samman på onsdagsmorgnar för en andakt. Nu står de inför en uppstarten av verksamheten.

Hur ska ni göra för att hitta alla nya kristna ledamöter?

– Jag får nog gå ut med en bred inbjudan, säger han.

– Men bara vi i Centerpartiet har fått in flera som nog kan vara intresserade.

Bland annat nämner han teologistudenten från Övertorneå, Linda Ylivainio, som nu fått plats i riksdagen.

Daniel Bäckström säger att den kristna gruppen, som välkomnar alla oavsett politisk hemvist, känns extra viktig nu då vi ser ut att gå en politiskt osäker höst till mötes.

– Då känns det tryggt att vi har en sådan grundtrygghet och gemenskap, säger han.

Som politiker, vad betyder din kristna tro?

– Den är drivkraften för hela mitt politiska engagemang, säger Daniel Bäckström, själv hemmahörande i EFS.

– Utan min kristna tro hade det inte gått att mobilisera inför arbetet.

Läs även: Jimmy Loord: Vem vore jag utan alla ideellt engagerade?

 

Muslim med slöja

Samtalen inför riksdagens upprop blir ganska korta då tiden är knapp. Men samtidigt som jag fotograferar Daniel Bäckström efter avslutad intervju kliver en annan religiös profil in i bilden. Personröstraketen Leila Ali Elmi från Miljöpartiet är på väg in i plenum som första kvinna med muslimsk huvudduk i riksdagen. Ända sedan det stod klart att hon röstats in i riksdagen har hon varit i hetluften, där det svingats anklagelser om att klanröstning eller etnisk röstning är anledningen att hon fick sin riksdagsplats. Något som starkt tillbakavisats av Leila Ali Elmi.

När jag försöker nå henne för några frågor har dock tiden runnit ut. Riksdagsledamöterna måste sätta sig på plats, uppropet ska börja, och jag får nöja mig med att byta några ord med Leila Ali Elmis pressansvariga.

– Alla har ryckt i henne, kan de konstatera.

Moderat talman

Sedan drar det igång. Upprop följs av omröstningen av ny talman, en första rond i den pågående maktkamp om vem som ska styra Sverige. Moderaten Andreas Norlén fick som väntat flest röster och utses till talman. Nu återstår bara posterna som vice talmän, innan det på allvar blir dags att ta itu med vem som ska bilda regering.

Läs även: Lars Adaktusson in i riksdagen genom personkryss