Kristna irakier i USA släppta

Runt 300 irakier greps som en del av president Trumps hårda migrationspolitik i staden Detroit i somras. Nu har en domare dömt till deras fördel: de ska släppas och få sin sak prövad i rätten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Frilansjournalisten och aktivisten Nuri Kino skrev om fallet i somras i Dagen (29 juni). Då hade Trump-administrationen inlett en rad aktioner för att gripa och utvisa immigranter som levde i landet utan giltiga uppehållstillstånd.

Gripanden drabbade också kristna kaldéer. "De allra flesta av dem hade bott i USA i över 30 år. De skulle deporteras för att de någon gång under sin tid i landet hade begått brott, det räckte med en trafikförseelse", skriver Nuri Kino i dag på sin Facebook-sida.

Aktivistgruppen A Demand For Action (ADFA) som Nuri är engagerad i, har krävt att utvisningarna stoppas. Kampen för att irakierna ska få stanna har också fått stort genomslag i pressen. Bland annat har historien om en cancersjuk ung kvinna vars farbror - hennes enda släkting och stöd i USA - skulle deporteras väckt starka känslor.

Nu har en domare, Mark Goldsmith, ställt sig på aktivisternas sida, genom beslutet i går tisdag. Där sägs att regeringen antingen måste släppa de irakiska immigranter man grep förra året i väntan på rättslig prövning, alternativt ge dem uppehållstillstånd direkt.

Nuri Kino och aktivisterna pekade bland annat på att deportationer av detta slag sätter den amerikanska rättsstaten ur spel och att deportationer av kristna till Irak utsätter de kristna för livsfara.

Statsministeromröstning