Kristna kritiserar lärobok i religion som citerar låten ”Häng Gud”

En låttext i en av skolans religionsböcker har väckt starka känslor hos en del föräldrar och elever. Det handlar om punkbandet Ebba Gröns låt "Häng Gud".

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under rubriken ”Kristendom” i en religionsbok för årskurs 7 står det kort om hur Gud skapade världen och även om att han steg ner till människornas värld. Som illustration till uppslaget visas sångtexten till punkbandet Ebba Gröns låt ”Häng Gud”.

”Gud e fascist

Gud e rasist

För Gud gillar inte fattiga

O Gud gillar inte svartingar

Häng Gud”

Så lyder första versen, men även andra versen finns med. Både elever och föräldrar har reagerat starkt på att låttexten finns med i läroboken och även på bilden som finns bredvid som föreställer en förvrängd version av den korsfäste Jesus.

La upp på Facebook

Särskilt uppmärksammat blev det efter att författaren och journalisten Nuri Kino la ut en bild på bokuppslaget på sin Facebooksida.

”Hånet mot kristendomen har nått grundskolans studiemedel”, skriver han och nämner att flera elever farit illa av boksidan, bland annat en som fick gå hem med ont i magen.

I kommentarsfältet kan man läsa många upprörda röster. En del menar att det är att raljera med kristen tro att ha med en sådan text i boken, andra att det finns en ”kristofobi” i dag där det blivit okej att skriva nedsättande om just kristendomen på ett sätt som inte görs med andra religioner.

”Vidrigt och vidrig bild!”, ” Jag har svårt och förstå att det är skolan som kränker, det låter helt overkligt”, ”Hur lågt har dom sjunkit för att håna oss kristna!?”, lyder några av kommentarerna på Facebook

Läs också: Nuri Kino: Kristofobi är på riktigt

 

Flera olika Jesusbilder

Dagen har tagit del av hela religionsbokens kapitel om kristendomen, vilket är på sammanlagt 32 sidor. Magnus Öljemark, förlagsredaktör på Natur & Kultur, menar också att detta är en av många Kristusbilder i kapitlet.

– Just den här låttexten kontrasterar bilden av kärleksbudskapet, den står inte helt för sig själv. Tanken är att de olika bilderna kan hjälpa läraren att få till en diskussion i klassrummet, säger han.

Magnus Öljemark medger också att han kan förstå de upprörda känslorna, framför allt om man bara ser det enda uppslaget.

– Det är inte alls vår avsikt utan vi vill ge en bred bild av kristendomen. Den har dessutom fått extra stort utrymme jämfört med de andra världsreligionerna. Det är inte alls vår avsikt att människor ska bli upprörda eller kränkta, vi är ledsna om vi väcker sådana känslor, säger Magnus Öljemark.

Läs också: Ortodoxa greker i protest mot nytt läromedel
 

”Hårt tonläge från föräldrar”

Läroboken är ungefär tio år gammal och fram tills nu har reaktionerna varit ytterst få, menar Magnus Öljemark.

– På de tio åren tror jag det är fem personer som hört av sig. Men det har aldrig varit som nu med detta stundtals hårda tonläge från föräldrar som hört av sig. Vi kommer att försöka svara var och en.

Ändrar i boken

Reaktionerna har gett resultat. Förlaget Natur & Kultur kommer inför nästa tryckning av religionsboken att ta bort låttexten av Ebba Grön och även bilden på krucifixet.

Religionsboken är en av två som förlaget ger ut. Det finns även många andra förlag som ger ut läromedel. Det är alltså långt ifrån alla högstadieelever i Sverige som har den nämnda boken.

Ny på Dagen.se? Testa Dagen gratis! Klicka här.

Läromedel

En färsk engelsk studie beräknar kostnaden för alla lärartimmar i England och kostnaden för alla läromedel.

Resultatet är att det räcker att läromedel sparar lärare fyra och en halv minut om dagen för att läromedlen ska betala sig själva.

Det är svårt att utreda hur mycket tid läromedel sparar åt lärare men en studie från 2016 gav resultatet 18 minuter per dag.

Källa: Svenska läromedel