21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Kristna ofta brottsoffer i Tyskland

Tysklands federala polis registrerade nästan 100 attacker mot kristna eller kristna institutioner i Tyskland under 2017.

Preliminära siffror, som Funke Media Group nyligen publicerade, visar att det inträffade 97 anti-kristna attacker under året. De flesta incidenterna uppstod bland asylsökande som bodde tillsammans i flyktingförläggningar.

Men en talesperson för Tysklands federala polis (BKA) säger till Deutche Welle att siffrorna kan ändras eftersom de endast täcker perioden fram till slutet av november.

"Avstånd från all form av anti-kristen inställning"

Joachim Herrmann, som tillhör Christlich-Soziale Union i Bayern (CSU), berättade för Funke-gruppen att integration i Tyskland kräver absolut tolerans för kristna värderingar.

– Den som vill bo här måste ta avstånd från all form av anti-kristen inställning. Annars är de helt enkelt inte välkomna.

Läs mer: Afghansk kristen kvinna mördad i Tyskland - polisen undersöker religiösa motiv

Apropå siffrorna sa Alice Weidel, ledare för högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD), att enda sättet att få slut på attackerna mot kristna mål är att stoppa "den oreglerade invandringen som gör att de som hatar kristna kommer in i landet".

"Handlingar snarare än ord"

Hon sa också att det var ett korrekt beslut av inrikesminister Thomas de Maizière (CDU) att registrera anti-kristna brott separat. Nu menar hon att resultaten bör följas av "handlingar snarare än ord".

Enligt Deutche Welle är det här första gången som BKA har samlat in specifika siffror för anti-kristna brott i Tyskland.

Ansgar Heveling, talesperson för Angela Merkels Kristdemokratiska unionen (CDU) kallade siffran "alarmerande" och sa att problemet måste hanteras på samma sätt som antisemitiska attacker. Han sa samtidigt att det var bra att siffrorna hade samlats in för att ge "klarhet" i frågan – och att kristna institutioner behöver ett bättre skydd.

– Dessa attacker måste straffas hårt och konsekvent.

Open Doors välkomnar statistiken

Open Doors i Tyskland har tidigare rapporterat om många attacker mot kristna i landet. Efter avslöjandet om BKA:s siffror säger missionsorganisationens presschef Ado Greve att det är bra att myndigheterna ser att det ibland finns ett religiöst motiv och att det är särskilt registrerad.

– Om du vet att det finns ett religiöst motiv bakom ett angrepp eller attack så kan du göra något åt det – kanske bättre utbildning om vikten av tolerans, sa han till Deutche Welle.

---

Fakta:

---

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar