"Kristna principer styrde revolution i Armenien"

Det är en revolution helt utan våld. I Armenien, ett av världens första kristna länder, har oppositionspolitikern Nikol Pashinyan avsatt premiärministern tillsammans med tiotusentals fredligt marscherande armenier.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Till att börja med var det en liten skara människor som följde ex-journalisten och parlamentsledamoten Nikol Pashinyan, när han i ett försök att samla oppositionen i landet utlyste en 160 kilometer lång protestmarsch genom landet med start 31 mars i år. Iförd keps och gerillauniform gick han från Gyumri mot huvudstaden Yerevan.

Under marschen, som gick under namnet "Ta ett steg" talade Pashinyan med människor om tillståndet i den tidigare Sovjetrepubliken. Och människor lyssnade. Under de sista etapperna anslöt mellan 30 000 och 40 000 människor.

– Ingen trodde till en början att han skulle lyckas. Inte ens hans partikamrater - många av dem deltog inte ens i marschen, berättar Artavazd Tadevosyan, som är ungdomspastor i en pingstkyrka i Armenien.

– Pashinyan talade om en ´kärlekens revolution´ och att människorna skulle avsätta makten genom tålmodiga kärleksfulla protester och utan våld. På detta sätt använde han sig av kristna principer, säger Tadevosyan.

Omfattande korruption

Den viktigaste orsaken till protesterna är en omfattande korruption i landet.

– Armenien är bland de länder som är mest korrupta i världen, och de som är mest utsatta i korrupta samhällen är de som ingenting har. Det har jäst länge i landet, berättar Ulf Strömberg.

Ulf har följt utvecklingen i landet i nära 30 år, och tillsammans med sin fru Margareta har han varit verksam i olika hjälp-och biståndsprojekt inom sjuk- och socialvård stöttat av bland andra SIDA, Region Jönköping och Pingstkyrkan i Jönköping.

Ulf och Margareta var i Armenien när människor gick man ur huse för att stötta Pashinyans krav på politisk omdaning av landet.

– Det var helt fantastiskt att få uppleva detta - så mycket människor med glada hoppfulla ansikten. Att ett kristet land kan genomföra en revolution helt utan våld, säger Ulf.

Pashinyan mötte armenierna på ett sätt som ingen tidigare politiker gjort, menar Margareta Strömberg.

– Han började på landsbygden, han såg hur folket levde. Han mötte det fattiga folket, och talade om att han behövde deras stöd. Jag har hört att det nu är 93 procent av befolkningen som stödjer honom.

Det var efter att sittande presidenten Serzh Sargsyan lät sig väljas till premiärminister som protesterna startade i våras. Tidigare, redan 2015, folkomröstade Armenien om en förändring av grundlagen. Förändringen innebar att makt flyttades från presidenten – som tidigare haft en mycket stark ställning – till parlamentet och premiärministern.

Men de demokratiska förhoppningar som då fanns grusades av att president Sargsyan genast valdes till premiärminister.

– Många menar att det huvudsakliga skälet till att man gjorde dessa parlamentariska ändringar var att säkerställa att det regerande partiet skulle kunna behålla makten utan att behöva bekymra sig om valperioder, säger pastor Tadevosyan.

Det fanns också andra skäl till missnöje bland armenierna.

– Ökande skulder för landet, stor fattigdom, ett korrupt system och korrupta domstolar, säger Tadevosyan.

Tidigare protester från befolkningen har slagits ned, ofta med våld – som 2008 när flera människor dog, berättar han.

Kunde ej nonchalera

Den här gången kunde dock makthavarna inte längre nonchalera kraven från demonstranterna. Ett första försök till samtal mellan Pashinyan och Sargsyan slutade dock med att oppositionspolitikern blev fängslad. Men då gick hundratusentals armenier ut på gatorna.

Den 1 maj hölls ett nytt val av premiärminister, men parlamentet ville inte släppa fram Pashinyan som ny ledare för landet. Ännu en gång gick armenierna ut på gatorna.

– Alla gator blockerades, till och med till flygplatsen. Metron stängdes. Men det överraskande är att det ingenstans blev våldsamt. Människor tog över gatorna med sång och dans. Till och med familjer och barn deltog, berättar pastor Tadevosyan.

– Och den 8 maj valdes Pashinyan till ny premiärminister. Demonstranterna vann.

Den nye premiärministerns mål är att omforma regeringen, välja nytt parlament och skapa rättvisa domstolar, säger Tadevosyan.

– Han har också sagt att han kommer att kräva tillbaka det som tidigare korrupta politiker har stulit från staten, säger Margareta Strömberg.

Armenien är på rätt väg nu, men det kommer att ta tid att förändra landet, tror Ulf Strömberg.

– Här finns konflikten med Azerbadjan om enklaven Nagorno-Karabach. Här finns relationen till Turkiet, och till Putin i Ryssland. Resan blir lång, för makten här är stark så man kommer att möta motstånd.

Hoppfull inför framtiden

Men pastor Tadevosyan är hoppfull inför framtiden.

– Det här är en kursändring för Armenien. Oppositionen har inte tidigare haft någon makt. Nu kan vi få större religionsfrihet och utökade mänskliga rättigheter.

– Men det finns många motståndare till förändring i parlamentet, så Armenien behöver era böner väldigt mycket!