Kristna profiler hedrar Sara Danius: ”Må Guds frid omsluta henne”

Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius avled på lördagen, 57 år gammal. Många svenskar uttryckte sin sorg och chock efter nyheten, och många ville också hedra Danius. "Hon var en modig människa, en förebild", skriver kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor på twitter. "Hon betydde mycket", skriver Antje Jackelén.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Sara Danius hade varit cancersjuk under en tid och somnade stilla in på lördagen, berättar familjen för Aftonbladet. Många svenskar uttryckte sin sorg, chock och förstämning på sociala medier. Många ville också hedra Danius och uttrycka vad hon betytt för dem personligen, för det intellektuella livet i Sverige, för litteraturen och för Svenska Akademien.

Flera kristna profiler tog till orda på twitter och passade på att uttrycka sin beundran för Danius, som av många redan kallas "en ikon".

"Så sorgligt att höra att Sara Danius lämnat oss. Hon var en modig människa, en förebild", skriver Ebba Busch Thor, kristdemokraternas ledare, på twitter.

"Må Guds frid omsluta henne"

"Sara Danius betydde så mycket. Starka minnen, även för mig. Må Guds frid omsluta henne och alla som sörjer henne", skriver ärkebiskop Antje Jackelén.

Journalisten och debattören Nuri Kino talar varmt om hur Danius höjde striden mot kvinnoförtryck till en ny nivå:

"En ikon, en epok.. i graven. Tack för kampen, för blusen och för att även omfamna hedersförtryckta. Du tog på dig den, blusen med näven, sedan blev den ett måste för många. Du och Camilla Thulin höjde striden mot kvinnoförtryck till en ny nivå".

Läs även:Jayne Svenungsson får stol nio i Svenska Akademien

Göran Greider, författare och chefredaktör, skriver:

"Sara Danius är död. Det känns - orättvist. Hon hade så mycket mer att ge oss alla. Jag hyllar henne med en knytblusdikt jag skrev när inbördeskriget i Akademien var som värst".

Uppmärksammas utomlands

Även i internationell press uppmärksammas att Sara Danius är död. Nyhetsbyrån Reuters påminner om att Danius var den första kvinnan att leda Svenska Akademien, och att hon fick uppgiften att leda Akademien just under det turbulenta år 2018, när krisen i Akademien gjorde att nobelpriset det året fick ställas in.

På twitter återfinns kommentarer och hyllningar av Danius på både engelska och franska. Människor uttrycker sorg och bestörtning men även en stor tacksamhet över vad Danius har betytt för kulturen, för bildningen, för etik och moral, för kvinnor och jämställdhet och för dem personligen.

Läs även Sara Danius mamma Anna Wahlgren tackar för förbönerna

 

POLISVÅLDET I USA
Övergrepp i kyrkan
Isolerade tonåringar
Når universitets- och gymnasiestudier sker på distans, får många församlingar en ny målgrupp av äldre ungdomar i ungdomsarbetet. Bilden är från ett seminarium för unga vuxna på Nyhemskonferensen. 
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson