Kristna svenskar kritiserar Donald Trump i brev

Sluta upp med krigsretoriken, börja bekämpa klimatförändringar och håll dig till sanningen. Det är några av de krav som framförs till USA:s president.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En internationell grupp av pingstkarismatiska ledare har, med anledning av årsdagen av Donald Trumps presidentskap den 20 januari, skrivit ett gemensamt upprop.

Bakom initiativet står organisationen Pentecostals & Charismatics for Peace & Justice (PCPJ).

"Förlöjligar etniska minoriteter"

Bland undertecknarna finns författaren och teologen Amos Yong liksom Brian Zahnd, pastor i Word of Life i St. Joseph, Missouri. Även Vineyardpastorn Torbjörn Freij och teologen Micael Grenholm, som är chefsredaktör för PCPJ:s hemsida, står med på listan av undertecknare.

– Synpunkter på hur politik effektivt bör bedrivas kan variera, men Trump måste upphöra med kommentarer som förlöjligar etniska minoriteter, invandrare, med flera, säger forskaren Craig Keener som också står bakom uppropet.

"Kan inte stödja okristliga ord"

Uppropet överlämnas till Vita Huset på lördag. Avsändarna skriver bland annat:

"Den helige Ande kallas även för Kristi Jesu ande, och det är oförenligt för oss att påstå oss ha Hans gåvor samtidigt som vi agerar på ett sätt som inte följer Jesu läror, bud och hjärta. Eftersom vi följer Kristi Ande, kan vi inte stödja okristliga ord, beteenden, beslut och värderingar, även om de kommer från USA:s president."

PCPJ grundades 2002 när en grupp pingstkarismatiska pastorer och akademiker protesterade mot Irakkriget.

Uppropet kan läsas i sin helhet på pcpj.org/openletter.