Kristna värdepartiet fick få röster i bibelbältet

Uppstickaren Kristna värdepartiet lyckades inte ta sig in i kommunfullmäktige i någon av kommunerna i det småländska bibelbältet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kristna värdepartiet bildades inför förra valet 2014 och vill driva abortfrågan, äktenskapets betydelse och liknande frågor där man hoppas att traditionellt kristna ska känna igen sig.

Men någon stor valframgång blev det inte heller i årets valrörelse. Partiet hade valt att satsa på några få kommunval i småländska bibelbältet, med många frikyrkliga, för att om möjligt nå framgång där lokalt.

50 röster i Aneby

Bäst gick det i Aneby, där partiet fick 1,2 procent av rösterna till kommunfullmäktige, knappt 50 röster. I Nässjö var siffran 0,2 procent, i Vaggeryd 0,3 procent, i Mullsjö 0,3 procent och i Jönköping 0,2 procent i kommunvalen.

Det innebär att Kristna värdepartiet blir utan mandat i samtliga fem kommuners beslutsforum, eftersom det inte når upp till småpartispärren på två eller tre procent av rösterna.

Riksdagsröster inte färdigräknade

Angående riksdagsrösterna hade partiet på tisdagseftermiddagen 0,07 procent av rösterna i de valdistrikt som då var sluträknade hos valmyndigheten.

I förra valet 2014 fick partiet slutligt 0,06 procent av rösterna, vilket motsvarade drygt 3 500 lagda riksdagsvalsedlar i landet.

Ni skulle slå KD under bibelbältet sa ni inför valet. Hur gick det?

– Ja, det blev ett ganska löst slag, säger partiledaren Mats Selander till Dagen. Det har varit väldigt svårt att veta vad som är realistiskt att förvänta sig.

– Vi är glada att vi syns på kartan, och vi tänker långsiktigt. Men hamnar vi på samma nivå som förra valet så är jag besviken. Vi hade hoppats på en fördubbling.

Ni får inte heller platser i något kommunfullmäktige i Småland?

– Nej, jag tror inte det. Vi hade hoppats på Aneby. Men nu kom vi bara halvvägs. Det hade behövts ett 50-tal röster till för mandat. Det är synd, för vi hade hoppats på att kunna utveckla lokalpolitik under de här åren, säger Mats Selander.

Kristdemokraterna fick mellan elva och drygt 16 procent av rösterna i kommunvalen i de fem aktuella orterna.

Läs mer: Joakim Hagerius: Dags ge upp Kristna Värdepartiet

 

Ni lägger inte ner Kristna värdepartiet i stället?

– Nej, några sådana planer finns inte. Om vi så är en ensam röst som ropar i öknen så tänker vi vara det. För mig är detta lika mycket ett apologetiskt projekt [till den kristna trons försvar] som ett politiskt projekt.

– Vårt mål är inte så mycket makt och inflytande i realpolitiken, utan mer att informera och ge ett annat perspektiv in i politik och kultur utifrån kristen tro och etik, säger partiledaren Mats Selander.

Fotnot: Totalt fick Kristna värdepartiet 469 röster i riksdagsvalet, enligt den preliminära röstsammanräkningen. Det motsvarar 0,05 procent av alla röster.

Debatt