Kristna värdepartiet satsar i bibelbältet inför valet

Inför årets val har Kristna värdepartiet bytt strategi. Nu satsar de på att slå sig in i kommuner med stor frikyrklig befolkning.
"Vi vill slå KD under bibelbältet", säger partiledare Mats Selander.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När Kristna värdepartiet nyligen höll partikongress valde man småländska Aneby, en av Sveriges frikyrkotätaste kommuner. Det är ingen slump, för vad partiet satsar på i det kommande valet är bibelbältet, det vill säga småländska kommuner med en hög andel frikyrkliga.

Utmanar KD

Aneby är en av dessa kommuner där Kristna värdepartiet nu hoppas på en plats i kommunfullmäktige.

– Vi vill slå KD under bibelbältet, säger Mats Selander.

– Det betyder att vi vill utmana KD där de är som starkast, för vi tror att många KD-väljare tycker som oss. Så vi går dit där våra potentiella väljare finns.

Läs också: Vad är Kristna värdepartiet?

 

Mats Selander säger att det är realistiskt att börja i det lilla, och när man klarar av det kan man anförtros mer.

– Nu har vi personer i en del kommuner som vill satsa. Och det är på kommunnivå vi har en möjlighet att komma in i den verkliga politiken.

Från riks till kommun

Mats Selander erkänner samtidigt att det främst är på riksnivå partiets politik är mest tillämpbar, framför allt hjärtefrågan om aborter, och det anledningen till att främst satsade på rikspolitiken i förra valet.

– Men vi vill också att tydliga kristna värderingar tillämpas i kommunalpolitiken.

Kristna värdepartiet bildades inför valet 2014 och med sin kompromisslösa linje där abort helt ska förbjudas anses de av många som ett extremt parti.

Mats Selander säger att de ideologiskt är ett kristdemokratiskt parti, men att de samtidigt bildats på grund av ett missnöje med KD:s abortpolitik. Baktanken är att locka tillräckligt många kristna väljare för att få KD ur riksdagen, i hopp om att "moderpartiet" ska ändra sig.

Inför årets val måste partiet också lägga till frågor som rör barnomsorg och äldreomsorg på sin agenda, då abortförbud knappast är en kommunal angelägenhet. Men Mats Selander säger att frågor som rör abort även kan hanteras av en kommun, exempelvis rådgivning till ungdomar som blivit gravida.

Läs mer: KD-politiker kritiserar Kristna värdepartiet

 

Chans i två kommuner

Aneby och Vaggeryd är de två kommunerna där Mats Selander menar att Kristna värdepartiet har en chans att komma in i fullmäktige, även om man ställer upp i en handfull kommuner till.

– Lyckas vi kommer det att bli väldigt intressant, det blir mycket för lokalpolitikerna att skriva om, säger Mats Selander, som säger sig vilja ha "en profet i varje kommun".''

– Då handlar det om de gammaltestamentliga profeterna, som vågade säga som det var.

Ni är fortfarande ett väldigt litet parti som inte ger något utslag i opinionen. Finns det något som talar för att ni lyckas?

 

– Det beror på var man sätter gränsen för att lyckas. Får vi 0,3 procent av rösterna har vi lyckats. Det är ungefär 16 000 röster.

Mats Selander säger att Kristna värdepartiet kan snuva KD på riksdagsplatsen och det är partiets stora maktfaktor i svensk politik.

– KD vet att vi får röster som de skulle ha fått om de inte spottat sina kärnväljare i ansiktet gång på gång. Då hade inte Kristna värdepartiet existerat.

Läs mer: Mats Selander: Dags att våga predika­ om abort

 

– KD ska tvingas att tänka efter innan de fortsätter att gasa på i den liberala kälkbacken.

Vad ska KD göra för att ni ska lägga ned?

– Bli tydliga och konsekventa abortmotståndare. De måste vända om från sitt hyckleri och stå för allas människovärde, även de oföddas. Står de för det, samt det traditionella äktenskapet, då lägger vi med glädje ned Kristna värdepartiet.

Lilla Erstagården