Kyrka erbjuder begravningar i tält under pandemin

På Kvastekulla griftegård i Partille pastorat finns ett tält för utomhusbegravningar.
– Vi vill kunna erbjuda anhöriga att ha begravningen utomhus som ett alternativ till begravningar inne i kapellet, säger kyrkogårdschef Sanna Björlin.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Frågan om utomhusbegravningar har blivit aktuell i och med smittorisken under coronapandemin. Svenska kyrkan i Partille i Göteborgs stift har hittat en lösning.

– Tanken är att tältet ska kunna användas som ett kapell fast utomhus. Det kanske känns lite friare att vara 20 personer utomhus än inomhus i dessa dagar, säger Sanna Björlin till Dagen.

Hur fick ni idén till att skaffa ett begravningstält?

– En av våra begravningsbyråer frågade om vi hade tänkt något på om vi kunde ha utomhusbegravningar nu på grund av corona.

– Jag tyckte att det var en intressant tanke och tog kontakt med en firma som hyr ut tält. Där fanns ett tält som passade perfekt för ändamålet.

100 kvadratmeter stort

Nu står ett tält på Kvastekulla giftegård. Det är cirka 100 kvadratmeter stort, format som en hexagon och bildar en kupol.

– Vi har testat tältet för att se hur det fungerar och det visade sig då att ljudet hörs jättebra. Eftersom taket är kupolformat stannar ljudet kvar i tältet, berättar Sanna Björlin.

Tältet har inte några förslutningsbara väggar, utan är öppet på sidorna så att luften kan strömma igenom. På marken finns ett plastgolv. Elektricitet är inkopplad.

– Vi hoppas och tror att det kan bli en skön och värdig upplevelse. Kvastekulla i sig med dess vackra natur runt omkring är ju så fin, säger hon.

Stolar med sittplatser för cirka 45 personer står uppställda, vilket möjliggör att sitta med tillräckligt avstånd för att minska smittrisken, och med utsikt mot en damm.

– Vi är noga med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Och vi tänker att tältet även ska stå till förfogande för pastoraten runt omkring, att de kan låna det av oss.

Är ni först i Sverige med detta?

– Det vet vi inte, men vi har inte hört talas om att det finns någon annanstans i landet.

Hur stort är intresset?

– Den första begravningen i tältet hölls i fredags. Hur stort intresset är vet vi inte än eftersom vi precis gått ut med erbjudandet.

Till att börja med kommer tältet att stå uppe i två månader, med möjlighet till en eventuell förlängning.

Läs också Här lämnar Roland Utbult sjukhuset - frisk efter allvarlig covid-19

Läs mer om corona och kyrkorna

Alla tidigare artiklar
Corona och äldreboenden
Övergrepp i kyrkan
Foto: Isaac Holmgren
Foto: Isaac Holmgren
Sexhandel