27 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Kyrka håller öppet efter 12-årig flicka sköts ihjäl

Botkyrka söder om Stockholm är i sorg efter att en 12-årig flicka sköts ihjäl i lördags natt. – Vi vill förmedla tröst och att ingen ska behöva känna sig ensam i sorgen och saknaden, säger Erik Dufva, vikarierande kyrkoherde i Botkyrka församling.

1 av 4

Den 12-åriga flickan sköts till döds när hon var ute med hunden. Det mesta talar för att hon blev offer för en uppgörelse mellan kriminella gäng.

Förstämningen är stor i Botkyrka kommun där händelsen inträffade.

Samtal och ljuständning

Svenska kyrkan bidrar med hjälp och stöd till invånare i kommunen. Ljusets kyrka i Hallunda har varit öppen under måndag, tisdag och onsdag.

– Vi gör det vi kan och erbjuder stöd till de som önskar. Det finns bland annat möjligheter till enskilda samtal och ljuständning, berättar Erik Dufva för Dagen.

– Vi har också rört oss i området där händelsen skedde och varit på plats vid de två minnesplatser som upprättats.

Erik Dufva.

Vad säger de människor ni möter?

– De är ledsna, bedrövade och chockade över att något sådant kan inträffa. Sedan finns förstås också en rädsla och oro, men det är inte den dominerande känslan.

Kyrkans uppgift är att vara en stabiliserande faktor och samlande kraft.

– Efter en tragisk händelse som denna finns behov av tröst. Vi vill att alla ska veta att de inte behöver vara ensamma i sorgen, saknaden och vanmakten. Vi delar allt detta med varandra, säger Erik Dufva.

– Kyrkan kan bistå med tröst och upprätta mötesplatser där det kan ske, men ingen av oss kan göra det hemska ogjort eller ta bort de känslor som många upplever.

Dialog med kommunen

Svenska kyrkan i Botkyrka har också en dialog med kommunens krisledning och POSOM-grupp som aktiveras när en större katastrof inträffar.

– Vi har till exempel erbjudit kommunen att använda kyrkans lokaler, förklarar han.

Erik Dufva berättar också att kyrkan varit i kontakt med personal och skolledning på den skola där den 12-åriga flickan gick.

Kommer ni att ha någon särskild minnesgudstjänst eller liknande?

– I nuläget har vi inte planerat någon sådan. Men händelsen präglar förstås de friluftsgudstjänster vi har i veckan och den kommande helgen i våra olika kyrkor.

– Vi ber förstås extra för de närstående och andra som inte mår bra till följd av detta.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar