Nyheter

Kyrka investerar i robot som ska lösa prästbrist

Med hjälp av artificiell intelligens (AI) kan Svenska kyrkans prästbrist lösas. Nu prövar en församling i Värmland att anställa en "prästrobot".

Observera att denna artikel är ett aprilskämt.

Kan ny teknik lösa prästbristen?

Ja, det hoppas man i alla fall i Karlstad stift där man nu tar till en lösning som kan ses som något uppseendeväckande. I Haraldsdals församling väljer man att tänka nytt och tar därför in en så kallad prästrobot, en självtänkande robot som ska kunna utföra vissa delar av en prästs vanliga arbetsuppgifter.

– Vi har i kyrkan haft en ganska intensiv debatt om artificiell intelligens, eller AI som det ofta heter, säger kyrkoherde Christine Berg till Dagen.

– Ofta handlar det om etiska frågor, hur mycket "människa" det finns i den här tekniken. Men vi har sett att AI också kan hjälpa oss att lösa vissa praktiska frågor i kyrkan.

Läs mer: Utländska präster ska lösa prästbristen

Förebild från Japan

Den smarta AI-roboten har tagits fram i Japan där det redan finns robotar som tar hand om buddhistiska begravningar. Men Haraldsdals församling i Värmland blir pionjärer då en AI-robot ska användas i ett kristet sammanhang.

Beslutet att ta hjälp av AI för att lösa prästbristen i stiftet kommer inte helt utan intern debatt. Dels handlar det om vilka uppgifter prästroboten ska utföra, inte minst har många uttryckt en viss tveksamhet till att anlita en prästrobot till bröllop och begravningar. Kritiker menar att det kan bli ganska opersonligt och vill försäkra sig om att vigseltalen inte hålls med "monoton robotröst".

– Å andra sidan finns det ingen risk att prästen tar fel på namnen, säger Christine Berg.

Läs mer: Präster gör teologisk analys av artificiell intelligens

Svåra teologiska frågor

Det finns också några teologiska knäckfrågor att lösa. Som den apostoliska successionen, där Svenska kyrkan följer traditionen om handpåläggning från Jesus dagar och fram till vår tid. Kan en robot bli Jesu efterföljare? Församlingen har begärt att frågan utreds grundligt från ett teologiskt perspektiv.

– Vi har också frågat oss hur pass bra en robot kan predika, säger Christine Berg.

Men med tanke på att Svenska kyrkan följer kyrkoordning, med på förhand valda bibelställen, tror man att även en robot ska kunna predika utifrån ganska färdiga ramar. Dessutom är risken väldigt liten att prästroboten skulle ge sig ut på teologiska irrfärder, utan tros kunna hålla sig till den rena evangelisk-lutherska läran.

– Men det är alltid vanskligt med artificiell intelligens, hur pass stort utrymme det finns för egna funderingar, säger Christine Berg.

Läs mer: Ordvitsen som ska lösa prästbristen

Stor ekonomisk potential

Prästroboten ska också kunna ha själavårdande samtal. Fast här har kyrkan funderat och beslutat att åtminstone ha vaktmästaren med i rummet. Som kompensation är det tänkt att prästroboten ska göra viss praktisk nytta, som att städa och fixa kyrkkaffe. På det hela taget finns det en stor ekonomisk potential, då robotar skulle kunna ta över alltmer av de kyrkliga uppgifterna, inklusive kyrkopolitiska uppdrag, det diakonala arbetet, kantorns uppgifter samt leda konfirmationsarbetet.

– Det finns så klart en viss baksida med det här, vi vet ännu inte hur en prästrobot agerar i skarpt läge, men å andra sidan så kan det här lösa prästbristen och revolutionera det kyrkliga arbetet i grunden.

Läs mer: Joakim Hagerius: Människan är ingen maskin

Även pastorsrobotar

Christine Berg tror att även andra kyrkor skulle kunna ta del av det här konceptet, hon tror att pastorsrobotar snart kommer ut på marknaden, mer anpassade till en frikyrklig miljö. Då rör det sig om en något annan typ av design där roboten sägs kunna ta ut svängarna lite extra, exempelvis i kollekttalen och lovsången. Även katolska och ortodoxa prästrobotar sägs vara påbörjade, då med inbyggt rökelsekar.

Kan sluta som ett skämt

Prästroboten anländer i dag, 1 april, till Haraldsdals församling.

Om AI därmed kommer att revolutionera kyrkan, eller om det slutar som ett dåligt aprilskämt, återstår att se.

Fler artiklar för dig