Kyrka möter människor tyngda av oro

Stora bränder härjar fortfarande i många län, och i Ljusdal har en ny brand uppstått. Kyrkoherden som samordnar kyrkans krisarbete i bygden har fullt upp under dessa orosdagar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är lördagsmorgon och kyrkoherden i Ljusnans pastorat är i färd med att gå igenom vad som måste göras. På både kort och längre sikt. Han samordnar kyrkans insatser för människorna i den branddrabbade Ljusdalsbygden. Kommunens POSOM-grupp som han är med i har upprättat ett stödcenter på Klockaregården i Färila. Dit kan de drabbade och evakuerade bege sig om de vill träffa andra människor och få samtalsstöd.

– Våra församlingsbor bjuder på fika där. Det finns ett enormt engagemang bland människorna i bygden. Inte minst från våra förtroendevalda. Folk ställer verkligen upp för varandra när något sådant händer. Man ställer upp med ekonomiskt bistånd och det samlas in förnödenheter. Det byggs upp ett lager i Färila just nu, Berättar Jan Bonander.

Läs också: Så ber man i brandhärjade Ljusdal

 

Kan bli långvarigt

Los kyrka är bemannad 13-17 under helgen och Klockaregården kommer till en början att ha öppet till och med måndag. Men Jan Bonander tror att det kan bli under en längre tid.

– Jag aktar mig noga för olika spekulationer, men vi vet ju sedan tidigare att sådant här kan bli långvarigt. Men vi som kyrka har beredskap för att ta emot och stötta människor.

Kärlek till skogen

Bygden tyngs av oro, berättar han. De evakuerade tänker på vad som ska hända med deras hem. Kommer det att brinna upp? Man är orolig för vänner, släktingar och bekanta. Än så länge har det inte kommit några rapporter om att permanentbostäder skulle ha drabbats. Men flera sommarstugor har brunnit ner.

– Sen har vi ju skogen och jakten. Skogsägande här handlar inte enbart om ekonomi utan väldigt mycket om känslor. Man har ofta ärvt skogen från farmor och farfar som ägt och planterat för kommande generationer. Det gör mycket ont när allt detta brinner upp.

Det extrema väderberoendet när en brand rasar gör människorna, bygden och krisinsatserna särskilt sårbara. Egentligen vet man ingenting om den fortsatta utvecklingen.

– Blir det regn? Kommer vinden att tillta? Vart tar elden vägen då? Det handlar just nu om att vara beredd på snabba förändringar. Det gäller för oss att vara på tå och anpassa oss efter snabba omkastningar.

Läs mer: Regnbönsprästen: Så här ber man för regn

 

Viktigt att be

Men Jan Bonander säger också att han är medveten om att arbetet med brandens efterverkningar kommer att ta lång tid. Så han skriver noga upp alla som ringer från olika delar av Sverige och erbjuder sig att hjälpa till.

– Just nu har vi det vi behöver lokalt. Men efter stormen Gudrun och skogsbranden i Västmanland vet vi att arbetet kommer att behöva fortsätta, parallellt med vår ordinarie verksamhet. Vi har ju begravningar och inplanerade dop och bröllop. Och så gudstjänster förstås. Och nån gång kan orken ta slut.

Just gudstjänsterna är extra viktiga i tider som dessa, påpekar han.

– Det är extra viktigt med bön just nu.