Kyrka räddar fotbollsklubben Syrianska FC:s ekonomi

S:t Afrems kyrka i Södertälje, en syrisk-ortodox kyrka, går in med ett lån på 200 000 kronor för att rädda den skuldtyngda fotbollsklubben Syrianska FC.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det hör inte till vanligheten att kyrkor går in med ekonomiskt stöd till fotbollsklubbar. Men nu kommer en kyrklig räddningsaktion för att förhindra att Syrianska FC tvångsnedflyttas ned till division två på grund av sina skulder.

Lånar ut pengar

Det är S:t Afrems kyrka i Södertälje som går in med 200 000 kronor som ett lån till fotbollsklubben. Det är en syrisk-ortodox kyrka där många av gudstjänstdeltagarna också är engagerade i klubbens väl och ve, där kyrka och klubb vävs samman i och med att många har samma etniska bakgrund.

– Vi har många gemensamma medlemmar och tycker det de gör för våra barn i Södertälje är viktigt och därför är det viktigt att ställa upp när de behöver hjälp, säger Robert Halef, vice ordförande i S:t Afrems kyrka, enligt SVT Södertälje, som hämtat sin information från Länstidningen.

Samlar in pengar

Han säger att de även tidigare lånat ut pengarna till föreningen och att kyrkan nu vill hjälpa en fotbollsklubb som är i nöd. Kyrkan, som bland annat får in pengar från sina medlemmar, brukar även engagera sig för andra som behöver hjälp, berättar Robert Halef.

Evigt tacksamma

Enligt Fotbollskanalen.se riskerar Syrianska FC att flyttas ned till division två på grund av sin dåliga ekonomi, efter ett beslut taget av Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd. I början av året låg klubbens skulder på drygt 115 000 kronor, men med hjälp av kyrkans lån är det tänkt att Syrianska FC ska komma på fötter igen.

– Skulderna är reglerade. Vi fick pengarna från S:t Afrems kyrka, och det kommer vi vara evigt tacksamma för, säger Ghayath Moro, talesperson för Syrianska FC.

– S:t Afrems kyrka har alltid varit ett stort stöd till vår klubb.

"Nordens kallelsestund"
Karin Wiborn och Lars Enarson
Foto: Pressbild & Joakim Lundgren
Foto: Pressbild & Joakim Lundgren
Slöjförbud i skolan