Kyrka sprängdes av myndigheter i Kina

Nu ökar oron för att Kina ska ta i med hårdhandskarna mot landets kristna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var en stor kyrka, med högt torn, som revs i staden Linfen, i norra Kina. Den har i internationella medier beskrivits som en "megakyrka", och församlingen till "Golden Lampstand Church" sägs bestå av 50 000 personer.

Kyrkan revs av myndigheterna i provinsen Shanxi, efter en långvarig konflikt. Sedan tidigare har församlingens pastorer fängslats, och vid rivningen hade ett stort uppbåd poliser inkallats.

Fylldes av sorg

En pastor som bevittnade sprängningen av kyrkan beskriver att det fanns "fler poliser än jag kunde räkna", för att hålla folk borta.

– Jag fylldes av sorg när jag såg den här rivningen, och nu är jag oroad att fler kyrkor kommer att förstöras, även min egen, säger pastorn, som av säkerhetsskäl vill vara anonym, till the Guardian.

– Den här kyrkan byggdes 2008, det fanns ingen anledning att riva den.

Kors bortplockade

I och med sådana här symboliska kraftåtgärder ökar nu oron bland Kinas kristna, och the Guardian rapporterar att förra månaden demolerades också en katolsk kyrka i provinsen Shaanxi. Tidigare har myndigheter i vissa kinesiska provinser också sett till att få bort korsen från kyrkor, och över 1 200 kyrkor ska ha fått sina kors bortplockade.

Allvarlig förföljelse

Uppskattningsvis finns det 60 miljoner kristna i Kina, där vissa agerar öppet i statligt godkända trossamfund. Men många församlingar väljer också att organisera sig illegalt, exempelvis via husförsamlingar, för att den kommunistiska statsapparaten inte ska kunna lägga sig i kyrkornas interna angelägenheter.

Enligt Open Doors färska rapport om kristen förföljelse i världen, så råder det allvarlig förföljelse av kristna i Kina. Landet återfinns på plats 43 på deras lista över stater som förföljer kristna.

Statsministeromröstning