Kyrka stormades vid protester i DR Kongo

Minst sju människor dödades under protester mot president Kabila i DR Kongo. En kyrka stormades och korgossar greps av kongolesiska säkerhetsstyrkor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Enligt Human Rights Watch dödades två personer utanför St. Alphonse-katedralen i Kinshasas Matete-distrikt. Men Florence Marchal, talesperson för FN:s säkerhetsstyrkor i landet, säger till New York Times att antalet döda är åtta. Hon säger att sju människor sköts till döds i Kinshasa och ytterligare en i Kananga mitt i landet. Polisens talesperson Pierrot Mwanamputu nekar dock till att polisen ska ha skjutit skarpt under protesterna.

Säkerhetsstyrkorna har satt upp avspärrningar runtom i Kinshasa, och regeringen har också stängt ner sms-tjänster och internet på grund av ”säkerhetsskäl”.

Kyrkobesökare och demonstranter vittnar enligt Human Rights Watch om kaotiska scener då armén stormade kyrkan St. Joseph.

– Samtidigt som vi bad kom soldater och poliser in på kyrkoområdet och sköt tårgas mot kyrkan, säger en församlingsmedlem som inte vill uppge sitt namn.

Människor föll omkull

En annan kyrkobesökare vittnar om människor som föll omkull, medan prästen fortsatte mässan. Tolv korgossar vid St. Joseph arresterades. En frilansjournalist som befann sig i kyrkan, Eliezer Ntambwe, säger till New York Times att även han och en kollega togs i förvar. När han senare släppts berättade Ntambwe att han sett soldater i tre olika slags uniformer vid kyrkan.

– Vissa sköt gummikulor, medan andra hade riktiga kulor, sa han.

Katolska kyrkan i landet har ställt sig bakom fredliga protester mot president Kabila. Tillsammans med vissa protestantiska kyrkor har man uppmanat till en fredlig marsch för att visa sitt missnöje. Demonstranterna kräver att presidenten lovar att inte ändra i konstitutionen för att kunna sitta en tredje mandatperiod, och att politiska fångar släpps.

Kabila skulle ha lämnat presidentposten i december förra året, när hans mandatperiod gick ut. Men valet har skjutits fram till 2018.

Enligt en tidigare överenskommelse som gjordes tillsammans med de katolska biskoparna i landet, skulle presidenten leda en övergångsregering fram till slutet av 2017. Då skulle Kabila avgå. När nu detta inte skett, har katolska kyrkan manat till protester.

Statsministeromröstning