Kyrkan i centrum bland de ”svimmande” getterna

Getter framställs inte i särskilt positiva ordalag i Nya testamentet. Men när Dagen besöker en av Tennessees getfestivaler inleds folkfesten givetvis med bön – och tacksägelse för djuren. Därefter följer trohetseden till den amerikanska flaggan och republiken USA.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det bor drygt 11 000 personer i Lewisburg i centrala Tennessee. Men en hösthelg varje år växer staden till det dubbla. Då anländer människor från hela USA för att delta i Goats Music & More (Getter Musik och annat). Festivalen har arrangerats sedan 2003 och är numera, näst efter traktorpulling-tävlingen i Chapel Hill, Marshall Countys största folkfest.

Klockan är nio på morgonen och det officiella programmet drar inte igång förrän om en timme. Men vid tälten där getterna håller till är det redan full aktivitet. Ägarna tvättar, blåser och sprejar djurens päls för att de ska se så fina ut som möjligt inför de stundande tävlingarna.

Djuren faller omkull

Getterna är indelade i olika raser och klasser. I det ena tältet håller Boergetterna till. Rasen kommer ursprungligen från Sydafrika, men har på senare år blivit populära i USA.

För ett otränat öga kan getterna i det andra tältet också se ut att vara Boergetter. Bräkandet, eller snarare skrikandet, låter dessutom likadant. Men faktum är att det handlar om helt en annan ras – myotoniska getter, också kända som nervösa, stelbenta, svimmande eller epileptiska getter.

Vid en plötslig rörelse, som gör getterna rädda, kan deras muskler, på grund av en ärftlig muskelåkomma (så kallad myotoni) stelna under några sekunder. När det händer blir benen orörliga och djuren faller därför omkull. Men efter några sekunder släpper stelheten och de kan då springa iväg.

– Äldre getter har lärt sig vad som händer och de tar därför ibland stöd mot till exempel en vägg, berättar Debbie Mullins, certifierad getdomare och en av de mest rutinerade uppfödarna av myotoniska getter i regionen.

Kännetecken för Marshall County

Det finns två teorier om rasens ursprung. I den ena är John Tinsley huvudperson. Han anlände till Marshall County, Tennessee, från Nova Scotia i Kanada omkring år 1880. Med sig hade han fyra getter. När han flyttade vidare ett år senare lämnade han kvar getterna och enligt den här teorin kan alla myotoniska getter i USA spåras tillbaka till dessa.

Den andra teorin gör gällande att det skedde en spontan mutation i en getflock i Tennessee omkring år 1885 vilket resulterade i den recessiva genen.

Oavsett vilket har rasen kommit att bli ett kännetecken för Marshall County.

93 aktiva kyrkor i området

Det är också kyrkorna. Tennessee ligger mitt i det så kallade Bibelbältet i USA. Här har socialt konservativ evangelikal protestantism haft ett stort inflytande på bland annat politik under lång tid och andelen av befolkningen som är kyrkligt aktiva är också högre än genomsnittet i resten av landet.

Marshall County är ett utmärkt exempel. Det finns 93 aktiva kyrkor i området. Och en av de mest centrala gatorna i centralorten Lewisburg heter Church Street. Att det ligger flera kyrkor längs gatan är inte särskilt förvånande.

– Alla kyrkorna är engagerade i samhället på ett eller annat sätt, säger pastorn i Church Street Church of Christ, Kyle Bolton, som promenerar runt på festivalområdet där han möter en hel del av församlingsmedlemmarna.

– Vi har ett program där vi hjälper människor som har ekonomiska behov, till exempel med elräkningar eller andra räkningar som har förfallit. Vi har folk som träffar dem en gång per vecka. Vi har dessutom alltid mat tillgänglig för dem som kommer förbi och som behöver hjälp. Vi försöker också delta i evenemang i samhället så att människor vet att vi finns om de någonsin behöver hjälp. Vi har också ett radioprogram, jag medverkar varje morgon med en kort andakt på fem minuter.

De var en del av min barndom

På Youtube har jag sett filmer där myotoniska getter faller omkull. Det ser ytterst märkligt ut och när jag kommer till Lewisburg är jag onekligen lite spänd på att med egna ögon få se några getter "svimma". Tyvärr visar sig dock inte tävlingen handla om att "svimma" på snyggaste eller mest spektakulära sätt. I stället är det en ren skönhetstävling där getterna leds runt medan en domare bedömer djurens hållning och muskeluppbyggnad.

– Jag har bott i Marshall County största delen av mitt liv. De myotoniska getterna har alltid varit här, de var en del av min barndom. Och det kändes helt naturligt att börja föda upp dem, säger Debbie Mullins, som har vunnit flera utmärkelser för sina djur under årens lopp och som även denna gång får högsta betyg.

De allra finaste exemplaren blir tävlingsgetter

Majoriteten av getterna används till kött- och mjölkproduktion. Men de allra finaste exemplaren blir tävlingsgetter och används till avel.

– Att visa upp djuren handlar om att göra reklam för arten och att få fram bättre djur som kan säkerställa att arten finns kvar på längre sikt, förklarar Debbie Mullins.

Tycker du någonsin synd om getterna när de faller omkull?

– Nej, det skadar dem inte. De svimmar inte, de är vid medvetande hela tiden. Det ser inte heller ut att orsakade dem någon smärta över huvud taget, deras muskler låser sig bara så att de inte kan springa.

Statsministeromröstning