Kyrkan i Ludvika intervjuar nazister inför valet

Svenska kyrkan i Ludvika bjöd in alla partier som ställer upp i kommunalvalet till sina intervjuer, även de mer kontroversiella.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Kyrksnack" heter intervjuserien som Svenska kyrkan i Ludvika i detta nu håller på att spela in. Elva partier som ställer upp i det lokala kommunvalet kommer att frågas ut, inklusive några mer kontroversiella aktörer.

Såväl det nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som Kommunistiska partiet kommer att sitta i Kyrksnacks utfrågarsoffa.

– Ska vi stå för allas lika värde ska vi göra det fullt ut, säger Daniel Jansson Brask, komminister i församlingen, som håller i utfrågningen tillsammans med diakonen Emelie Källgren.

Gör inte skillnad

Han säger att kyrkans hållning är att inte göra skillnad på människor och därför bjuds samtliga partier in till utfrågningen. Det innebär inte att kyrkan sympatiserar med alla som bjuds in, exempelvis har kyrkan vid flera tillfällen tagit tydligt avstånd från nazismen.

– Det finns inga tveksamheter om vad vi står för som kyrka, säger Daniel Jansson Brask.

Läs mer: Ludvikaborna protesterade mot nazisterna med bibelord

 

Nazister marscherade

Ludvika var en av två städer där NMR marscherade 1:a maj i år och lokalt i staden har nazisterna flyttat fram sina positioner. Bland annat har man ett mandat i kommunfullmäktige, som partiet kuppade in via ett SD-mandat.

– När man är i Ludvika är de en del av vardagsbilden. De finns här hela tiden. De har sina saker de pratar om, säger Daniel Jansson Brask.

– Och det är sällan medmänsklighet de lyfter som sin fråga.

Även om nazisterna inte är omtyckta av många Ludvikabor är man från kyrkan ändå mån om att bjuda in dem till samtal.

– Vi måste prata med dem. För det är inte så att de försvinner härifrån. Är du ute på stan ser du dem. Folk vet vilka de är, det är grannen, det är han som jobbar i affären.

Så nazisters närvaro präglar staden?

– Inte enbart de, men de är en del av staden. Sedan finns det så mycket annat som präglar Ludvika. Som när 2 000 valde att gå till kyrkans manifestation "Störst av allt är kärleken" då nazisterna höll sin demonstration.

Behandlas lika

I utfrågningarna kommer samtliga partier att få samma frågor. Det handlar så klart om kommunala angelägenheter, om vattenledningen till Grängesberg, men också om värdegrundsfrågor och hur man ser på allas lika värde.

– Vi försöker hantera alla lika, moderat, socialdemokrat, kommunist eller nazist får alla samma frågor. Det blir följdfrågorna som kommer att skilja intervjuerna åt, säger Daniel Jansson Brask.

De som intervjuas får också tacka nej till publicering om de inte kände sig nöjda.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Till 95 procent är det positivt. Vi har även pratat med kyrkofullmäktige, biskopen, med de andra partierna och i kommunen tycker man att det är jättebra att vi gör det här.

Insamling pågår

Intervjuerna kommer att publiceras på en och samma gång efter att de är inspelade. "Kyrksnack" går att se på YouTube-kanalen prästen.nu samt på församlingens hemsida.

I samband med intervjuerna sker också en insamling till Svenska kyrkans internationella arbete, vilket symboliseras med två fotbollar.

– Därför har vi med bollar på alla selfies vi tar, säger Daniel Jansson Brask.

Läs mer: Biskop Åke Bonnier: Förbjud nazismen med lag