Kyrkan möter de sörjande i Umeå

Nio personer omkom på söndagseftermiddagen när ett mindre flygplan med fallskärmshoppare störtade utanför Umeå. Ålidhemskyrkan har öppnat upp för de sörjande.
– Vår uppgift är att vara kyrka för dem som sörjer, säger prästen Ingrid Holmström Pavval till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Flygplanet av typen GippsAero GA8 Airvan hade precis lyft från Umeå flygplats när det fick problem och kraschade på ön Storsandskär. Per-Olov Humla, ordförande för Svenska Fallskärmsförbundet (SFF), är bestört över det inträffade och själv på väg till Umeå för att ta del av läget på plats

– Det som har hänt saknar motstycke inom svensk fallskärmshistoria och även i svensk flygsport som helhet, säger Svenska Fallskärmsförbundets ordförande Per-Olov Humla.

Kyrkan öppen för sörjande

Svenska kyrkan i Umeå öppnade på söndagseftermiddagen upp Ålidhemskyrkan för nära vänner till de omkomna och för vittnen till olyckan. Ingrid Holmström Pavval, sjukhuspräst och vikarierande kyrkoherde i Umeå pastorat, hinner tala med Dagen en kort stund mellan samtalen med de sörjande som sökt sig till kyrkan.

– De som kommer har ett behov av att få samtala. Vår uppgift är att vara kyrka för dem som sörjer de omkomna, säger hon.

Under söndagskvällen är Ålidhemskyrkan öppen för sörjande vänner och vittnen. På måndag morgon öppnar kyrkan för alla som vill komma.

TT

Arash Asadi (Dagen)

Foto: Privat & Anna B. Sandberg
Foto: Privat & Anna B. Sandberg