Kyrkan på plats för att stötta de evakuerade

Flera allvarliga skogsbränder rasar i södra Sverige. Utanför Hässleholm har 23 hushåll evakuerats från sina hus och gårdar – och den lokala kyrkan gör allt den kan för att ge dem stöd.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

– Det är många som känner oro och är i chock. De fick lämna sina hem och gårdar i går kväll och är väldigt oroliga för att branden ska sprida sig, berättar diakonen Ann-Louise Persson från Hässleholms församling.

Tillfällig mötescentral

Hon är på plats på Hantverksgården i Hästveda som får tjäna som en tillfällig mötescentral så länge branden mellan Osby och Hästveda rasar. 47 personer från 23 hushåll evakuerades av polisen på måndagskvällen. Här kan de nu samlas, få information, hjälp och stöd.

– Det är fullt med folk samlade, ett 40-tal, berättar Ann-Louise Persson.

– Här kan man fika, träffas och prata om det som händer. Vi finns här för att lyssna och stötta. Det har varit flera informationsmöten nu på morgonen och förmiddagen. Först sa man att faran var över, men det meddelandet har nu dementerats. Det brinner mycket, men brandkåren håller på att begränsa branden så den inte sprider sig.

Mat och fika till drabbade

En gård med bostadshus har brunnit ner helt, men lyckligtvis har inga människor eller djur skadats. Myndighetens för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppskattar brandens omfattning till cirka 300 hektar. De evakuerade kommer inte att kunna återvända till sina hem under tisdagen.

 

Läs också: Katolsk kyrka i Köping eldhärjad

 

De frivilliga från Svenska kyrkan och Röda korset sörjer för mat och fika till de drabbade. Två diakoner och en präst finns tillgängliga på Hantverksgården, dessutom personal från Hässleholms kommun och representanter för försäkringsbolagen.

– Vi kommer att hålla kyrkan här i Hästveda öppen de närmaste dagarna, säger prästen Tobias Månsson som ansvarar för organisationen av kyrkans insatser.

Förutom mellan Hästveda och Osmo i Skåne brinner det på ett tiotal platser, bbland annat utanför Hunnebostrand i Bohuslän, utanför Traryd i Småland och Tjällmo utanför Motala. Merparten av bränderna uppges vara under kontroll.

Hagia Sofia blir moské