Kyrkan står öppen efter tragedin i Bjärred

En familj på fyra personer hittades döda i tisdags kväll i skånska Bjärred. Chockade och sorgsna bybor har sedan dess sökt sig till Bergakyrkan, där kyrka och kommun tillsammans finns till för invånarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Polisen har inlett en mordutredning, men har i övrigt varit ganska förtegen vad som hände då en familj på fyra personer hittades döda i ett villaområde i Bjärred.

Tragedin är i vilket fall som helst ett faktum, och som vid så många andra fruktansvärda händelser får kyrkan en viktig roll att spela.

– När någonting händer i samhället som många blir berörda av, då öppnar vi upp kyrkan, säger Madeleine Körner, kyrkoherde i Bjärreds församling, som är en del av Svenska kyrkan.

Lugn och stillsam plats

Bergakyrkan har stått öppen sedan i onsdags och många människor har strömmat dit, i olika åldrar, med olika behov. Kyrkan kommer att vara fortsatt öppen så länge det behövs.

– Man kan komma in i kyrkan och tända ett ljus, man får möjlighet att prata med någon, dricka en kopp kaffe. Vi skapar en lugn och stillsam plats där man kan sitta med sina tankar och känslor, berättar Madeleine Körner.

– Själva kyrkorummet försöker vi göra så stämningsfullt som möjligt, med svag musik i bakgrunden, tända ljus och svag belysning. Här ska man kunna sitta och tänka, eller gråta ut.

Madeleine Körner säger att vissa som kommer in vill vara helt i fred, de söker stillhet och ro. Andra kommer till kyrkan för att få någon att prata med. Kyrkans egen personal är på plats och möter dem som söker kontakt, men även kommunens krisstödsgrupp finns i kyrkan, då kyrka och kommun valt att samarbeta efter det som inträffat. Flera volontärer hjälper också till.

Information via sociala medier

Madeleine Körner berättar att från kyrkans sida så var de snabbt ute och informerade att hit kunde man söka sig.

Man använde sig av sociala medier för att nå ut, och ganska snabbt spreds sig också informationen i samhället på cirka 10 000 personer.

– Bjärred är inte så stort, i och med att det är ett mindre samhälle så sprids nyheter väldigt snabbt.

På en mindre ort kryper också händelserna nära, och många känner till familjen själva, eller känner någon som känner dem.

– Och även om man inte gör det berörs man av händelser som den här, särskilt när det är barn och unga som drabbas.

Kände ni från kyrkans sida till familjen?

– Det kan jag inte uttala mig om.

Men vad som kommit fram i media är att det fanns två flickor i familjen, 11 och 14 år gamla, samt att de i flera år fått hemundervisning av medicinska skäl.

Polisen ska ha gjort fynd som gett indikationer på vad som har hänt, men i skrivande stund är det oklart vad som åsyftas.

Och när det gäller polisarbete, eller händelsen i sig, ligger kyrkoherden i Bjärred lågt.

Finns där för folket

– Det är inte vår uppgift att veta, eller att spekulera i vad som har hänt, utan vår uppgift är att finnas där för folket. Det gör vi oavsett vem som drabbas eller vad som har hänt. Finns det ett större behov bland invånarna i vårt samhälle, inom våra församlingsgränser, då öppnar vi kyrkan och bereder en lugn och stilla plats dit man kan komma förutsättningslöst, säger Madeleine Körner.

Hon använder ord som ett heligt rum, eller en fredad plats, då hon talar om kyrkan.

– Det behövs en stabil och lugn plats när det stormar i livet och när det krisar i byn, och vi ser det som vår uppgift att vara den lugna platsen vid sådana här tillfällen.