Kyrkan tyst om krisen mellan Katalonien och Madrid

När 350 andliga och politiska ledare i Europa möttes hos Vatikanen i Rom var utropandet av självständighet i Katalonien "elefanten i rummet" som ingen ville benämna offentligt, rapporterar tidningen Crux.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Såväl katolska kardinaler som EU-parlamentariker var med på konferensen under fredagen samtidigt som det katalanska parlamentet utropade självständighet – något som den spanska regeringen snabbt gick emot och utlyste nyval i regionen till den 21 december.

Amerikanska tidningen Crux, som bevakar katolska kyrkan i världen, berättar att krisen i Katalonien inte är en del av den officiella agendan under den pågående konferensen i Vatikanen , men väl "elefanten i rummet".

Kyrkorna tar inte ställning

Såväl katolska kyrkan som de evangeliska kyrkorna har varit försiktiga med att ta ställning i konflikten, utan i stället manat till lugn och bön. Inom katolska kyrkan är splittringen i frågan lika stor som i befolkningen i övrigt.

Samtidigt har en grupp på 282 katolska präster och 21 diakoner tidigare skrivit ett upprop där de gav stöd till folkomröstningen om självständighet.

Kardinalen från Barcelona

Med på den pågående konferensen i Vatikanen under temat "Dialogue (Re) Thinking Europe" är den katolske kardinalen från Barcelona, Juan José Omelia, Han ville på fredagen inte prata med journalister, men bakom stängda dörrar sa kardinalen att han "delade smärtan och lidandet med folket" efter utropandet av självständighet. Och han bad Gud "hjälpa Katalonien att undvika konfrontation och att bygga en fredlig framtid".

Kardinalen uttalade vidare sin djupa kärlek till Barcelona och Katalonien, men fortsatte inför de samlade andliga och politiska europeiska ledarna: "Jag älskar också Spanien och Europa som vi tillhör."

Tyske kardinalen Reinhard Marx sa direkt till Crux att konferensen "understryker vikten av den Europeiska Unionen, EU."