Nyheter

Kyrkans följeslagare kommer lämna Hebron

Kyrkornas världsråd drar tillbaka sina följeslagare från centrala delar av Hebron på Västbanken. Orsaken är att de inte kan garantera säkerheten för följeslagarna. Susanne Ekström är nyligen hemkommen från Hebron och är orolig för vad som kan hända.

1 av 2

Flera svenskar har åkt till Hebron inom ramen för det Ekumeniska följeslagarprogrammet för att bevaka eventuella folkrättsliga övergrepp. Det är ett arbete där flera länder är involverade och arbetet drivs av Kyrkornas världsråd, en plattform för flera kyrkofamiljer runt om i världen.

Men nu har Kyrkornas världsråd beslutat att av säkerhetsskäl dra tillbaka sina följeslagare från centrala Hebron, ett område kallat H2.

Staden, belägen på Västbanken, beskrivs såväl som en krutdurk som en helig plats för judar, kristna och muslimer. Här bor omkring 600 judiska bosättare som backas upp av israelisk militär. Runt sig har de 30 000 palestinier som också lever under israeliskt styre, plus övriga Hebron som är helt igenom palestinskt.

Föleslagare i tre månader

Susanne Ekström har varit ute som följeslagare i tre månader.

– Det här innebär att vi inte kan utföra stora delar av vårt arbete, som innebär att följa barn till skolan eller se till att människor får komma in till moskén för att be, säger hon.

Har du själv utsatts för trakasserier?

– Ja, ungefär en gång i veckan kom bosättare fram och filmade oss väldigt närgånget och under lång tid. De följde efter oss vart vi än gick, de frågade varför vi var här, att vi brutit mot lagen då vi rest in i landet och att vi trakasserar soldater, säger Susanne Ekström.

– Andra bosättare kom fram och sa att vi var äckliga, de slängde glåpord efter oss och sa att vi var nazister. En kvinna puttade på mig och sparkade på mina fötter.

Blev trakasserad

Susanne Ekström säger att det var väldigt integritetskränkande. Men ofta får de utstå trakasserier av det här slaget medan de står vid en checkpoint.

– Men vi väljer att inte gå därifrån, för barnens skull, när de ska till skolan.

Samtidigt som Kyrkornas världsråd väljer att dra tillbaka sina följeslagare har Israel beslutat att observatörsstyrkan TIPH inte får fortsätta verka i Hebron. De har varit på plats sedan 1997 inom ramen för det israelisk-palestinska fredsavtalet.

Israel menar att TIPH-observatörer ska ha trakasserat judiska bosättare och att de på plats motarbetar Israels intressen.

Har ni som Ekumeniska följeslagare något samarbete med TIPH?

– Egentligen ingen. Vi är fristående från varandra, berättar Susanne Ekström.

– TIPH har ett mer diplomatiskt mandat och måste bli godkända av Israel. Men vi båda står vid checkpoints och kontrollerar att barnen kan gå till skolan. Vi ser varandra, men samarbetar inte.

Nekas inträde

Att TIPH nu nekas inträde i Hebron har fördömts internationellt, även av Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Vad händer nu när både följeslagare och observatörer inte är på plats?

– Det finns en ökad risk för trakasserier mot lokalbefolkningen. Färre internationella ögon ser vad som händer, säger Susanne Ekström.

Hon berättar att sedan hon lämnat har det kommit till hennes kännedom att soldater börjat söka igenom skolbarns väskor, något hon själv aldrig bevittnade på plats.

– Det här är vad jag hör från lokala kontakter. De är väldigt oroliga. De vet inte vad som kommer att hända. En lokal människorättsorganisation säger att bosättarna har delat ut godis och firar att både vi och TIPH är ute ur Hebron.

Även ni anklagas titt som tätt för att ta palestiniernas parti, vad säger du om det?

– Att vi är opartiska. Vi observerar det våld vi ser, oavsett vilken sida.

Såg du något övergrepp från palestinier?

– Det finns palestinska ungdomar som kastar sten, men det var inget som jag såg.

Fler artiklar för dig