Kyrkans kalenderlucka väcker stor kritik

Limhamns kyrka i Skåne har en adventskalender på twitter där en uppmanande tweet lanseras dagligen. Deras första tweet väckte många upprörda röster.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

"Kungörelse! Jesus från Nasaret har nu utsett en av sina efterträdare, nämligen Greta Thunberg."

Så lyder första den första adventsluckan som Limhamns kyrka twittrade i lördags. Tweeten har hittills fått runt 400 kommentarer och många av dem handlar om att det var fel att utse en 15-årig flicka till "Jesus efterträdare".

"Det är till att placera ett väldigt tungt ok på en liten flickas axlar", skriver en. En annan menar att Svenska kyrkan utnyttjar hennes namn för att stärka sin "position i en politisk fråga".

"Humor är svårt och ni behärskar det inte. Avstå hellre om det känns fel", skriver en ytterligare.

Läs mer: Tacosstormen-i-vattenglaset handlar inte om hädelse

 

Med glimten i ögat

Limhamns kyrka har själva inte svarat på kommentarerna, bara den första. Där menar de att det händer att de "tweetar allvarligt och på samma gång med glimten i ögat".

Alla twittrare är heller inte kritiska. En menar att man i stället borde glädjas åt dem som gör gott och låta sig inspireras.

Charlotte Frycklund, präst som arbetar med sociala medier inom Svenska kyrkan, har intervjuats av SVT Nyheter med anledning av den uppmärksammade tweeten.

Hon menar att sociala medier fortfarande är "nybyggarmark" och att det handlar om att pröva sig fram.

– Vi finns i ett flöde och försöker vara kyrka på nätet. En viktig del av sociala medier är det sociala. Det handlar om att prata om Jesus i en värld där människor pratar tillbaka, och har ett samtal. Men då vet man inte alltid var man hamnar med samtalet, säger hon.

Dagen söker Limhamns församling.

 

Greta Thunberg

Född 2003. Blev känd i augusti 2018 när hon sittstrejkade utanför Sveriges Riksdag under parollen "Skolstrejka för klimatet".

Premium
Premium
Foto: Emil Langvad/TT