Kyrkans själavårdare trakasseras med sexsamtal

#Metoo-kampanjen har fått många att vittna om sexuella trakasserier. Och även folk inom kyrkan som svarar på själavårdande telefonsamtal får regelbundet så kallade sexualiserade samtal.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Såväl Kyrkans Jourtjänst i Göteborg som Jourhavande präst bekräftar att olika former av sexuella trakasserier förekommer. Ofta är förövarna män.

– Vissa samtal är väldigt tydliga. Den som svarar kan till exempel höra att den uppringande personen tillfredställer sig sexuellt. Eller så frågar personen till och med om det är okej att han gör det under samtalet, säger Bo Erlandsson, som är psykoterapeut och chef på Kyrkans Jourtjänst i Göteborg.

103928.jpg– Vi vet att männen som vill ha de sexualiserade samtalen helst pratar med en kvinna. Om det är en man som svarar lägger de ofta på luren och testar igen i hopp om att det ska vara en kvinna som svarar den gången.

”Vill komma i en maktposition”

Inger Lise Olsen, genderhandläggare på Svenska kyrkan, sa nyligen till Dagen att vissa personer utnyttjar sin position i möten med andra för att kränka.

Psykoterapeuten Bo Erlandsson är inne på samma linje.

– Den som ringer in vill komma i en maktposition. Ofta känner de själva en maktlöshet, inte sällan kopplat till sexuella övergrepp som de har utsatts för. Det är naturligtvis inte något bra sätt att hantera egna upplevelser, men tyvärr gör de samma sak mot andra, säger han.

"Regisserade" samtal

Bo Erlandsson pratar om sexualiserade samtal och beskriver de som en undergrupp till regisserade samtal. Han förklarar att personen som ringer in har ett mål – att samtalet ska ha en viss karaktär och att det ska styras i en viss riktning.

– Vår policy är att samtalet ska avslutas om det blir tydligt att det är ett sexualiserat samtal. Men om man orkar kan man försöka att styra bort samtalet och fråga hur den som ringer in faktiskt mår. Då lägger nio av tio på luren. Och i det tionde fallet kan det bli ett bra samtal.

– En del samtal har som sagt en väldigt tydlig sexuell ton. Sedan finns det samtal där det inte är lika uppenbart.

Hur kan ett sådant samtal låta?

– Personen som ringer in kan berätta om ett övergrepp. Först låter det vettigt, men efter ett tag blir det väldigt mycket detaljer.

Enligt Bo Erlandsson är det då dags att dra i handbromsen.

– Då bör man säga ”Jag tror att jag förstår, du behöver inte berätta riktigt så detaljerat. Berätta i stället om hur du mår, hur det du berättar om har påverkat dig och ditt liv.”.

– Om det är ett sexualiserat, regisserat, samtal så förlorar personen då sin makt.

Får sexsamtal varje dag

P3 Nyheter har gjort en rundringning till olika hjälp- och stödlinjer. Granskningen visar även att sexsamtal dagligen rings till Jourhavande präst.

– Vi avslutar sådana samtal så fort vi märker att det är det här det handlar om, och det gör vi utan att diskutera saken, säger Monica Oscarsson, biträdande nationell samordnare för Jourhavande präst, till P3 Nyheter.

Bo Erlandsson uppskattar att siffran på sexualiserade samtal till Kyrkans Jourtjänst ligger på tre till fyra procent – och han säger att det har varit ganska jämnt över tid.

”De behöver verkligen hjälp”

Han förstår att de sexualiserade samtalen till hjälp- och stödlinjer kopplas ihop med #metoo-kampanjen. Men han menar att sambandet är ”lite knepigt”.

– Vi tar definitivt avstånd från handlingen och vi vill inte uppmuntra till att de som ringer in ska fortsätta med sitt agerande. Men faktum är att de som ringer in mår rätt kasst. De behöver verkligen hjälp.

Läs också: Ungdomsledare i kyrkor får anonyma porrbrev

Kyrkans Jourtjänst

Kyrkans Jourtjänst är en stiftelse inom Svenska kyrkan och har funnits sedan 1971. Stiftelsen är ursprungligen en vidareutveckling av Jourhavande präst där präster svarar på liknande samtal.

Under år 2016 arbetade cirka 100 volontärer totalt över 10 000 timmar i Kyrkans Jourtjänsts jourtelefon och den så kallade SOS-brevlådan. På den tiden hann de besvara över 25 000 samtal och cirka 2 500 brev.

Ungefär 75 procent av volontärerna är kvinnor och majoriteten närmar sig pensionsåldern eller har nyligen gått i pension.