Kyrkklockor ringde i Litauen

Kyrkklockorna ringde i Litauen för att markera att det är 100 år sedan landet blev självständigt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På fredagen firade Litauen 100 år sedan landet blev självständigt från tsarryssland. På många platser i det baltiska landet ringde kyrkklockorna för att påminna om det historiska tillfället.

President Dalia Grybauskaite talade om stoltheten och betydelsen av att vara en fri nation och lovade att folket i Litauen kommer att fortsätta arbeta för att landet ska vara "obundet och i ständig utveckling", skriver AP.

Bland de som deltog i festligheterna i Vilnius fanns bland andra kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Ockuperat igen

Litauen blev en egen stat efter det ryska kejsardömets fall år 1918 och förklarade sig självständigt den 18 februari. Under andra världskriget ökade dock trycket från Sovjetunionen som tog kontrollen över landet på nytt.

I drygt femtio år var Litauen ockuperat av den sovjetiska maktapparaten och det dröjde till glasnost och Sovjetunionens kollaps innan landet åter blev en helt självständig nation. Det var den 11 mars 1990.

I december firade Finland sin 100-årsdag och snart kommer de två andra baltiska staterna att göra detsamma. För Estlands inträffar det den 24 februari, medan Lettlands självständighet infaller den 18 november.

Litauen har cirka 2,8 miljoner invånare och är sedan 2004 medlem i både EU och försvarsalliansen Nato.