Kyrklig hjälp till flyende kongoleser

Svenska kyrkan kraftsamlar för flyktingar som tagit sig till Uganda. Samtidigt rapporteras det om massakrer i östra delen av Kongo.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

De humanitära behoven är både akuta och enorma, då en flyktingström söker sig från Demokratiska republiken Kongo till grannlandet Uganda. Nu väljer Svenska kyrkans internationella arbete att rycka in, och med 3,9 miljoner kronor ska förnödenheter ut till flyktingarna.

– De nyanlända har stort behov av mat, vatten och andra basala förnödenheter, men också tak över huvudet och stöd att hantera vad de varit med om, berättar Helen Andreasson, handläggare för flyktingprogrammet inom Svenska kyrkans internationella arbete, via ett pressmeddelande.

Totalt beräknas kyrkans insatser, som förmedlas via Lutherska världsförbundet, omfatta 20 000 människor.

49 dödades

Östra delarna av Kongo har länge varit skådeplats för blodiga uppgörelser, och nu rapporteras det om att minst 49 människor dödats i sammandrabbningar i provinsen Ituru då motsättningar mellan folkgrupperna Hema och Lendu blossat upp.

– Vi har räknat till 49 kroppar och fortsätter leta efter ytterligare kroppar, säger Alfred Ndrabu Buju vid den internationella katolska hjälporganisationen Caritas, enligt TT.

Våldet i Ituri har skördat 100 liv sedan mitten av december och 200 000 personer är på flykt från sina hem.