Kyrkoledare kritiska mot Trumps "skitländer"

Baptisten Russell Moores budskap är att kyrkans folk består av människor från de länder som Donald Trump avfärdade som skitländer.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Omdömeslöst. Rasistiskt. Vulgärt. Donald Trump tar just nu emot en våg av kritik för sitt uttalande om att USA inte borde ta emot migranter från "skitländer", som Haiti, El Salvador och afrikanska länder.

Även från kyrkligt håll är kritiken skarp.

Exempelvis från baptistledaren Russel Moore, som på twitter ger en rejäl känga till presidenten.

– Jesus Kristus kyrka leds, bland annat, av våra bröder och systrar från Afrika, Latinamerika och Karibien. De är vi, skriver han och får direkt medhåll.

– Som pastor för en mångkulturell baptistkyrka i Detroit är jag tacksam till Herren att vi har medlemmar från Haiti och El Salvador, skriver Eli Garza, och får att amen till svar.

Bröder och systrar

Även den katolske prästen James Martin är inne på samma tema, då han tar människorna från "skitländerna" i försvar, rapporterar Christian Today. Bland annat skriver han att det handlar om "våra bröder och systrar i nöd", varav många flyr från krig och hunger.

Att Donald Trump kritiseras från kyrkligt håll är inte så konstigt, då flera kyrkoledare sedan länge satt sig på tvären mot hans sätt att agera. Inte minst den nyss nämnde Russel Moore, som redan innan valet gick emot strömmen av vita evangelikala kyrkoledare som gav sitt stöd till Donald Trump.

Be och fasta för Trump

Men USA:s kristna är djupt splittrade i synen på Trump, som fortfarande har ett starkt stöd bland vita evangelikala, även om de ligger ganska lågt med att kommentera hans senaste uttalande.

Nyligen uppmanade exempelvis James Dobson, inflytelserik bland evangelikaler, till en böne- och fastedag i syfte att Trump ska få sitta kvar vid makten. Uttalandet kom i samband med nyutgivna boken "Fire and fury" som tar heder och ära av presidenten, och som moteld vill Dobson att kristna ska sluta upp för presidenten med hjälp av bön och fasta "från kust till kust", rapporterar Newsweek.