Kyrkor attackerade i Chile inför påvebesök

Okända gärningsmän satte eld på kyrkorna och kastade brandbomber. Samtidigt spreds flygblad med hot mot påven, som ska besöka landet på måndag.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vandalerna satte eld på minst två kyrkor och kastade brandbomber mot ytterligare en kyrka, skriver TT. Ingen skadades dock i attackerna natten mellan torsdag och fredag.

Nu väcks oro för påvens säkerhet under besöket i landet. Men inrikesminister Mario Fernández försäkrar att påvens säkerhet är garanterad.

– Detta är allvarliga och oacceptabla handlingar, men vi måste sätta saker i perspektiv. VI pratar inte om betydande grupper som är farliga, säger han.

På ett av flygbladen som distribuerades stod det "Påve Franciskus, nästa bomb hamnar i din kåpa".

Ingen grupp har ännu tagit på sig dåden.

– Det som hände i går är väldigt märkligt. Det är inget vi kan knyta till en viss grupp, sa Chiles president Michelle Bachelet i en radiointervju på fredagen enligt Reuters.

Bakgrunden till attackerna är troligen kontroversen runt en övergreppsskandal där präster har varit inblandade. Även det faktum att staten är med och betalar delar av besöket kan ha med attackerna att göra, skriver TT.

Tidningen Christianity Today tror däremot att en extrem grupp tillhörande Mapuche-folket kan vara ansvarig. Gruppen kallar sig Weichan Auka Mapu, och är en extremistgrupp som under de senaste tre åren har bränt ner 27 katolska och evangelikala kyrkor i södra delarna av landet. Deras krav är att få tillbaka land som menar togs ifrån dem av staten, samt frigivandet av vissa fångar.

Tidigare har denna grupp pekat ut kristenheten som delvis ansvarig för förtrycket av det egna folket. "Kristenheten - delaktig i förtrycket av Mapuche-folket" har det bland annat stått på meddelanden som gruppen lämnat efter ett attentat.