Kyrkor hjälper brandoffer i Kalifornien

Fler än 14 000 brandmän kämpar mot bränderna som är de största i Kaliforniens historia. Kyrkor mobiliserar för att hjälpa evakuerade. Bland annat letar man efter människor ägodelar i askan efter nedbrunna hem.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ett tiotal stora bränder som rasar i den amerikanska delstaten Kalifornien har tvingat tiotusentals människor att överge sina hem. Sju personer uppges ha mist livet och över 1000 hem har totalförstörts. Aldrig tidigare har så stora områden utsatts i den årligen branddrabbade delstaten. Mendocinobranden norr om San Francisco slukar över 115 000 hektar, vilket kan jämföras med sommarens svenska bränder som hittills omfattat 20 000 hektar.

Hjälp till nödställda

I den hårdast drabbade storstaden, Redding i norra Kalifornien, har flera kyrkor och församlingar evakuerats. Samtidigt mobiliserar de flesta kyrkor och samfund både inom och utanför delstaten för att hjälpa de drabbade. En av de kristna organisationerna som gör det är Samaritan´s Purse som upprättat katastrofcenter i anslutning till de mest drabbade områdena. Volontärer hjälper människor vars hem brunnit ner att leta efter ägodelar i askan och bråten och kaplaner från Billy Graham Rapid Response Team erbjuder andligt stöd. Ordföranden för Samaritan`s Purse, Franklin Graham, har vädjat om förbön för de drabbade och de som kämpar mot elden i västra USA.

Läs även: Janne hedrade sin vän med insamling till brandbekämparna

 

Traumatiserade barn

Episcopal News Service rapporterar om insatser som görs av den lokala episkopalkyrkan (som tillhör den världsvida anglikanska gemenskapen) mot vad man kallar "hjärtslitande förstörelse" som orsakas av Carr-branden, den till omfång näst största branden just nu. Elden var så nära som tre-fyra kvarter ifrån All Saints, den största episkopala församlingskyrkan i Redding, som täcktes av ett tjockt lager aska. Både All Saints och andra kyrkor i området har tjänat som samlingspunkter för drabbade och volontärer, anordnat övernattningar och utdelningar av vatten, mat och kläder. Flera insamlingar har startats och det lokala stiftet har beslutat att anordna ett läger för barn som traumatiserats av branden.

– Vi ska fortsätta att be för er, sa Episkopalkyrkans biskop Barry Baisner i ett meddelande till de drabbade.

– Vi ska se efter er, vänta med er och be tillsammans med er, och vi är beredda att ger er stöd och hjälp, och sedan jobba ihop med er så länge det behövs. Vi är med er. Kristus är med er. Vi är ett i Honom.

Läs också: Efter rekordvärmen - olika syn på klimathotet bland kristna

 

Hjälpsamhetens baksida

Den frivilliga uppslutningen, med människor som volonterar som hjälparbetare och samlar förnödenheter till de drabbade, uppges vara enorm.

Men hjälpsamheten har en baksida. I samband med katastrofer brukar hjälporganisationer översvämmas med prylar som skänks av välvilliga medborgare, prylar som i slutändan inte behövs. Erfarenheter från tidigare kriser visar att en stor del av de inkomna gåvorna riskerar att hamna på tippen.

– Människor vill känna att de gör något, vilket är fantastiskt och underbart, men just nu vet vi inte ens vilka behoven faktiskt är, säger Kerry Caraci från Shasta Regional Community Foundation till tidningen The Sacramento Bee.

– Och vi har ingenstans att förvara alla saker som skänks.

Flera hjälporganisationer vädjar nu till allmänheten om att skänka pengar i stället.