Kyrkor i protest mot nazistmarsch i Göteborg

På lördag har Nordiska motstånds­rörelsen fått tillåtelse att marschera i Göteborg. De kommer att mötas av en rad motdemonstranter, och även ­stadens kyrkor deltar i protesterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Klockan 12.00 ska den öppet nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen inleda sin omtalade marsch, som efter hård kritik kortats ned, för att inte passera stadens synagoga.

Samtidigt som nazistmarschen inleds ringer klockorna in för andakt i Tyska kyrkan, där biskop Per Eckerdal är en av deltagarna.

– Tanken är att kyrkorna ska kalla till något, inte ringa mot, säger Torgny Lindén, pressekreterare i stiftet.

"Inget påbud om att ringa i klockorna"

– Sedan vet jag inte hur man gör i enskilda församlingar eller kyrkor, men det finns inget påbud om att ringa i klockor.

Någon repris från den 1 maj i Jönköping år 2014 kommer det alltså inte bli från Tyska kyrkan. Då dånade kyrkklockorna över hela staden i protest mot att nazister marscherade.

Tyska kyrkan ligger en bit bort från Scandinavium, där nazistmarschen inleds, och klockklangen kommer inte att nå så långt.

Själva andakten blir en stillsam protest, med ljuständning och bön.

Domkyrkan och Annedalskyrkan reagerar

På lördag förmiddag kommer det även att hållas författaruppläsningar utanför Göteborgs domkyrka, där temat är alla människors lika värde. Bakom initiativet står bland annat Domkyrkoförsamlingen, Göteborgs interreligiösa råd samt Kyrka mot rasism.

Även Annedalskyrkan kommer att anordna författaruppläsningar, och Hagakyrkan kommer på lördag kväll ha en konsert med temat ”Motstånd och musik”.

Och på söndagsgudstjänsterna kommer flera församlingar att lyfta fram temat att alla människor är lika mycket värda, utifrån att nazisterna marscherar.

– Det är ett stort engagemang, det här är på allas läppar just nu och det känns väldigt olustigt, säger Torgny Lindén.

Han vet dock inte exakt allt som kommer att göras från kyrkligt håll, utan konstaterar att många församlingar gör saker själva, utifrån de förutsättningar man har.

Även kyrkor i Stockholm deltar

Nazistmarschen berör också kyrkor utanför Göteborg. Christoffer Abrahamsson, präst i Betlehemskyrkan i Stockholm, har bjudit in alla till en stillsam ljusmanifestation.

101832.jpg”Låt oss gemensamt delta i en gemensam aktion över hela Sverige lördagen den 30 september. En stillsam protest mot nazisternas stöveltramp i Göteborg, lyder hans budskap” på debattplats i Dagen.

”Låt oss därför i våra kyrkor och hem tända ett ljus under lördagen som är synligt utifrån, som en symbolisk handling mot mörkrets närvaro i Göteborg och för ljusets styrka över det mörka.”

Kyrkornas protester kommer dock bara att bli en liten del i en större protestskara, och det sker på lite olika sätt på olika platser i Göteborg. Många vill vara med och visa sin avsky mot nazistmarschen, och även om de flesta motdemonstranter troligtvis kommer att protestera fredligt, finns också risken för att det kommer att urarta.

Stor uppmärksamhet

Nordiska motståndsrörelsens marsch har fått mycket stor uppmärksamhet, framförallt då polisen i ett första läge gav tillstånd till att marschen skulle gå strax utanför Göteborgs synagoga, dit folk på lördag samlas för högtiden Jom Kippur.

Efter att Judiska församlingen och Bokmässan, som pågår i helgen, protesterat har förvaltningsrätten ändrat polisens beslut och kortat marschsträckan. Varpå Nordiska motståndsrörelsen svarat att de kommer trots beslutet.

Det här vill nazisterna

NMR vill uppnå ett idealsamhälle som markant skiljer sig från hur vi lever i dag:

Demokratin ska avskaffas och ersättas av ett elitistiskt styre med en stark ledare på toppen.

Partier avskaffas.

Medborgarskapet i Sverige baseras på ras­biologi.

Ett statligt institut ska inrättas med syftet att ”rasbedöma”­ hela befolkningen.

NMR ser helst att vanligt folk flyttar ut från städerna och börjar ägna sig åt egen odling.

Källa: Expo