Nyheter

Kyrkor i småstäder tar hjälp av varandra för att växa

Kyrkor småstäder möter delvis andra utmaningar än församlingar i storstäderna – och behöver stötta varandra. I helgen samlas några av kyrkorna i Ursviken utanför Skellefteå.

1 av 3

En fjärdedel av Sveriges befolkning bor i ett samhälle med under 10 000 invånare. Det faktumet ligger bakom konferensen "Kyrka i småstad", som startades av pingstförsamlingen i Gränna för några år sedan men som nu för andra gången arrangeras också i Ursviken.

Ett 75-tal personer från olika församlingar i norra Sverige möts till föreläsningar och interaktiva samtal kring sin egen situation. En av grundbultarna är att de ska kunna dela erfarenheter och tips med varandra.

– Gud ger inte upp tanken på våra församlingar, även om en del är små och har en hög medelålder. Vi letar efter nya sätt att tänka och efter Guds vision för staden. Vi delar idéer och försöker att utmana varandra, säger Hanna Hermansson, pastor och föreståndare i Brukskyrkan i Ursviken, en pingstförsamling.

Möts också i Gränna

Om två veckor hålls en motsvarande konferens för södra Sverige i Gränna, 28 februari -1 mars. Norröver jobbar man nu i helgen tillsammans. Bland annat kommer man att titta på befolkningsstatistik kring olika orter och invånargrupper för att se vilka behov som eventuellt kan utläsas av det.

Små introduktioner på 20 minuter - och så 20 minuters samtal i mindre grupper med utbyten runt borden.

– Med hjälp av statstiken kan vi också undvika att lägga energi på att nå målgrupper som inte finns i vårt lilla sammanhang.

Vill nå Skelleftehamn

Brukskyrkan i Ursviken, med drygt 180 medlemmar - befinner sig lite i ett "mellanläge" med närheten till Skellefteå, säger Hanna Hermansson. Här försöker man jobba mycket med att integrera barnen i lovsång och gudstjänstliv. Och så vill kyrkan satsa för att nå människor i Skelleftehamn, som är ett närområde till staden, precis som Ursviken.

Hittills har församlingen exempelvis firat nationaldag och Lucia med människor i området, och jobbar nu på att hitta vägar att utveckla arbetet. En satsning har gjorts under namnet "Älska Skelleftehamn".

– I det här behöver vi ha hjälp och idéer från andra församlingar. Det är bland annat därför vi står som värd för konferensen. Vi har inte alla svaren, säger Hanna Hermansson.

Hanna Hermansson.

Pingstpastorn Hanna Hermansson.

"Gör det enkelt"

Hennes erfarenhet från förra året är samtidigt att allting inte alltid behöver vara så svårt och att det är lätt att krångla till saker.

– Tänk enkelt! Det kan handla om att bjuda någon på fika och börja tala om livet. Lär känna människor för att de är älskade av Gud. Utifrån den relationen kan det sedan bli något mer.

Fler artiklar för dig