Nyheter

Kyrkor skriver brev till Boris Johnson

Sju kristna kyrkor skriver nu ett öppet brev till Storbritanniens nyvalde premiärminister Boris Johnson. Hemlösa och fattiga kommer att drabbas om Storbritannien "kraschar" ur EU, säger kyrkoledarna.

Storbritanniens nyvalde konservative ledare Boris Johnson har lovat att landet ska utträda ur EU den 31 oktober i år, med eller utan avtal.

Detta löfte har fått kyrkoledarna i sju kyrkor och samfund att skriva ett brev till premiärministern. De oroas över att han inte verkar ta hänsyn till hur ett avtalslöst Brexit påverkar fattiga och hemlösa i landet.

"Vi vill uttrycka vår oro över din inställning att det är acceptabelt att lämna EU utan avtal. Uppgifter från flertalet källor visar att ett avtalslöst utträde kommer att drabba utsatta och fattiga människor mycket hårt", skriver kyrkorna.

Läs även | Sandlund: Nyvald Johnson i uppförsbacken

Drabbar fattiga familjer

Kyrkor som skrivit under brevet är Metodistkyrkan, Baptistkyrkan, Frälsningsarmen, Skotska kyrkan (Church of Scotland), Skotska Episkopalkyrkan, Kväkarna och Reformerta kyrkan (United Reformed Church).

I brevet pekar man på att Storbritannien varje dag importerar 10 000 containers fyllda av mat från EU. Även mindre störningar i den komplexa kedjan av matimport riskerar att drabba landet negativt, och då särskilt familjer som redan har det svårt, säger kyrkoledarna.

"Vi är övertygade om att det är ansvarslöst att ens överväga ett handlande som kommer att förvärra situationen för dem", betonar de.

Kyrkoledarna pekar också på att också tillgången på mediciner kan påverkas negativt av ett avtalslöst Brexit. I brevet ber de den nye premiärministern att "skyndsamt" utreda hur ett avtalslöst utträde påverkar de fattigaste i landet, och att lyssna på samhällsföreträdare som kan ge klarhet i denna sak.

Oro över Nordirland

Church of Scotland citerar ur brevet på sin hemsida, och där uttalar sig Rev. Dr Richard Frazer från Greyfriars Kirk i Edinburgh. Han säger bland annat att ett lands storhet kan mätas i hur man behandlar de fattigaste i samhället.

"Som kristna tar vi mycket allvarligt på Jesu ord när han säger :´vad ni gör för dessa mina minsta gör ni också för mig´.

Dr Frazer tar också upp farhågorna kring hur ett Brexit utan avtal kan komma att påverka situationen på Nordirland. "Om vi vill skydda freden på Nordirland, om vi vill skydda rättigheterna för EU-medborgare som lever i Storbritannien, och om vi vill ha goda relationer med våra närmaste grannar, som vi är beroende av för att bibehålla ett gott samhälle, då kan vi inte tolerera ett utträde utan att det finns ett avtal på plats".

Fler artiklar för dig