Kyrkor utlyser bön för Sverige efter osäkert valresultat

Det oklara valresultatet, och ett parlamentariskt dödläge, får landets kyrkor att utlysa gemensam bön för Sverige på söndag.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hur ser Sveriges framtida regering ut? I dagsläget vet ingen med bestämdhet. Medan politikerna direkt efter valdagen för samtal och gör utspel för att positionera sig, samlar sig nu landets kyrkor till gemensam bön.

Frikyrkorna, Svenska kyrkan, katolska och ortodoxa kyrkofamiljerna utlyser enskild och gemensam bön när landets kyrkor möts till gudstjänst på söndag (16 september). Och med fortsättning fram till dess att regeringssituationen har blivit löst, skriver Sveriges kristna råd (SKR) i ett pressmeddelande.

Bön i krävande situation

I dag, måndag, träffades samfundsledarna i SKR:s styrelse. Efter valresultatet ser kyrkornas kvinnor och män en "stor osäkerhet i en krävande situation", och lyfter fram bön som något som håller människor samman när annat vill splittra.

Kyrkoledarna skriver bland annat att det "behövs nytänkande bortom invanda politiska mönster... och för den sociala sammanhållningen i vårt land", och ber om ödmjukhet, vishet, kärlek och frid för de folkvalda politikerna inför kommande samtal och förhandlingar.

Ber om dialog och respekt

I kyrkornas gemensamma bön för den politiska situationen efter valet heter det: "Vi ber om ett frimodigt ledarskap som strävar efter det gemensamma bästa, bortom egna intressen. Vi ber om ett politiskt klimat präglat av dialog och respekt, om ett samhälle som värnar alla människors värde och värdighet."

Några av kyrkoledarna som har skrivit under är: Daniel Alm, pingströrelsen, Anders Arborelius, katolska kyrkan, Antje Jackelén, Svenska kyrkan samt Linalie Newman, Evangeliska frikyrkan.

Lilla Erstagården