Kyrkor vill undantas från diskriminering

En kristen tankesmedja i Australien vädjar till landets regering att kristna organisationer ska slippa underordna sig lagar som innebär att de blir diskriminerade.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I ett hundrasidigt dokument presenterar tankesmedjan Freedom of Faith sin agenda. Dokumentet, som kallas Protecting Diversity (Skydda mångfalden), går ut på att skydda kyrkor och kristna organisationer från diskriminering.

Det innehåller förslag till lösningar på "hur vi alla kan leva sida vid sida i ett mångkulturellt samhälle där det finns många människor med en religiös tro och övertygelse, likaväl som det finns många utan någon sådan tro".

Ingen religionsfrihet

I dokumentet, som lämnats till regeringen, sägs också att det "nästan inte finns någon religionsfrihet i Australien", rapporterar premier.org.

Läs också: Hillsongs grundare manar folk att rösta om homoäktenskap
 

Dokumentet har arbetats fram på uppdrag av en rad kyrkosamfund och kristna organisationer. Däribland Australian Christian Churches där Hillsong ingår, Baptistsamfundet, Presbyterianska kyrkan och Anglikanska kyrkan i Australien.

Initiativet kommer tre månader efter att Australiens parlament godkände en ny äktenskapslag som gör det möjligt för par av samma kön att gifta sig.

"Vi vill inte att vårt initiativ ska uppfattas som kyrkornas kamp mot hbtq-grupper (homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, reds anm)" heter det vidare i dokumentet.

Söker garantier

Tankesmedjan vill få garantier att kristna organisationer har rätt att ha en policy som ligger i linje med deras kristna värderingar utan att överträda lagen. 

Till exempel vill man säkerställa att föräldrar med en kristen övertygelse ska ha laglig rätt att påverka sina barn i på ett sätt som stämmer överens med deras egen kristna övertygelse.