24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Trossamfundsministern: Snart kommer beskedet om 50-gränsen

Sveriges kristna råd har krävt besked från regeringen om fysiska samlingar i höst. Men svaret dröjer. – Inom några veckor kommer det, säger trossamfundsminister Amanda Lind efter torsdagens samtal med några av de kristna företrädarna.

Amanda Lind konstaterar att samfunden har påverkats av coronapandemin på flera olika sätt, framför allt har många sammankomster omöjliggjorts på grund av maxgränsen på 50 personer. Men hon nämner också ökningen av existentiella funderingar i samhället, behovet av sociala insatser från samfundens sida och begravningsverksamheten.

Upprepade tidigare besked

– Jag ville prata om förutsättningarna inför hösten, bland annat om samfundens ekonomiska situation som jag vet är ansträngd, säger hon till Dagen.

Karin Wiborn, generalsekreterare i Sveriges kristna råd, intervjuades i Dagen tidigare i veckan. Hon sa då att samfunden ville att regeringens coronadirektiv skulle förtydligas.

Men under torsdagens Skypemöte upprepade Amanda Lind det hon tidigare har sagt – besked kommer inom några veckor.

– Jag jobbar för att vi så snabbt som möjligt ska kunna ge tydligare riktlinjer eftersom jag vet att de påverkar samfundens verksamhet, förtydligar hon för Dagen.

Enligt Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan, var beskedet ganska väntat.

– Det är en stor fråga för alla inblandade, säger han efter mötet till Dagen.

Han berättar att det fanns som stor samstämmighet om att 50-gränsen är "trubbig" eftersom den inte tar hänsyn till om samlingarna exempelvis sker inomhus eller utomhus.

Läs också Ledare: Lova kyrkorna att sunt förnuft får styra, Amanda Lind

Mer mörker och ensamhet

Utifrån kyrkornas perspektiv menar han att det är dags för en mer flexibel lösning. Ibland kan maxgränsen behöva ligga på 20 personer, ibland på 100.

– Vi sa att många längtar efter att kunna mötas igen, men att det ska ske på ett säkert sätt. Och vi anser att vi kan ta det ansvaret.

Hur bråttom är det att få tydligare riktlinjer från regeringen?

– För varje dag som går måste mer av höstens verksamheter ställas in. Under sommaren har vi kunnat vara ute en hel del, men nu går vi mot hösten och det blir då allt svårare. Samtidigt kryper mörkret och ensamheten allt närmare inpå människor.

Läs också Församlingar frustrerade över att inte få träffas - medan gallerior är fulla

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar